Kilder: Ritzau, Udenrigsministeriet, Arla
Værdien af dansk eksport til Yemen var i 2004: DKK 230 mio.
I den aktuelle situation fraråder Udenrigsministeriet alle rejser til Yemen.
Mellem 80.000 og 150.000 kvinder demonstrerede 1. februar i Yemens hovedstad, Sanaa, i protest mod tegningerne.
Sagen har hidtil kun været på græsrodsniveau i Yemen, men raser ifølge Arla nu også på fuld styrke og boykotten spreder sig hurtigt.
Yemen:
I 2004 eksporterede Danmark for DKK 190 mio. til Tunesien.
Udenrigsministeriet råder danskere til ikke at påbegynde rejser til Tunesien, der ikke er strengt nødvendige.
Demonstrationerne mod Danmark spreder sig i løbet af søndag d. 5. februar til Tyrkiet, hvor der afbrændes dukker af Anders Fogh Rasmussen.
En katolsk præst bliver skudt ned og dræbt i Tyrkiet under uroligheder på grund af de danske tegninger.
Danmarks eksport til Syrien steg i 2004 med 13.1% til DKK 172,7 mio.
Alle rejser til Syrien frarådes. Alle danskere opfordres til at forlade landet. Danskere bør forblive inden døre, indtil udrejsemuligheder er afklaret eller situationen er forbedret.
Den danske ambassade blev lørdag d. 5. februar stormet og sat i flammer i Syriens hovedstad, Damaskus, efter flere tusinde demonstranter havde været på gaden for at demonstrere mod Jyllands-Postens tegninger af Muhammed. Ambassaden brændte ned til grunden.
Syrien beklager mandag d. 6. februar 2006 angrebet på de skandinaviske ambassader i Damaskus, men udtrykker samtidig stor forståelse for folkets vrede over Muhammedtegningerne.
Danmarks eksport til Sudan udgjorde i 2004 118,2 mio. kr.
Udenrigsministeriet råder danskere til ikke at påbegynde rejser til Sudan, der ikke er strengt nødvendige.
Sudan opfordrede 31. januar 2006 til boykot af alle danske varer. Det sudanesiske udenrigsministerium har samtidig opfordret til at indstille importen af danske produkter og finansielle transaktioner med Danmark.
Folkekirkens Nødhjælps kontor i Darfur har været mål for stenkast og en demonstration i forbindelse med Jyllands-Postens Muhammed-tegninger, oplyser organisationen mandag d. 6. februar 2006.
Eksporten til Saudi Arabien beløb sig i 2004 til DKK 2,1 mia.
Alle ikke-nødvendige rejser til Saudi Arabien frarådes
Boykotten af danske varer er nu total. Statsministerens interview på al Arabiya synes iflg. Arlas medarbejdere ikke at have hjulpet snarere tværtimod. Sagen er stadig tophistorie i aviserne.
Saudiarabere er blevet opfordret til at udvise tilbageholdenhed og besindighed i protesterne imod Muhammed-tegningerne.
Værdien af den danske eksport til Qatar i 2004 beløb sig til knap DKK 127 mio.
Udenrigsministeriet råder danskere til ikke at påbegynde rejser til Qatar, der ikke er strengt nødvendige.
Salget af danske varer står stille, og danske produkter er stort set væk fra varehylderne i butikkerne.
Udenrigsministeriet råder danskere til ikke at påbegynde rejser til Pakistan, der ikke er strengt nødvendige.
Læger i Pakistan vil boykotte medicin fra Danmark og andre europæiske lande i forbindelse med Jyllands-Postens Muhammed-tegninger, sagde Shahid Rao fra den pakistanske lægeforening mandag d. 6. februar 2006.
Op mod 100.000 mennesker samlede sig iflg. Reuters tirsdag d. 7. februar i den afrikanske stat Nigers hovedstad, Niamey, for at protestere mod Jyllands-Postens tegninger af profeten Muhammed.
Danskere, der allerede opholder sig i landet, rådes til at fortsætte deres ophold, idet der ligesom i alle andre muslimske lande dog fortsat bør udvises største agtpågivenhed.
Udenrigsministeriet råder danskere til ikke at påbegynde rejser til Marokko, der ikke er strengt nødvendige.
Der er ikke behov for at boykotte danske produkter, mener Malaysias premierminister, Abdullah Ahmad Badawi, selv om han fastholder kritikken af Jyllands-Postens Muhammed-tegninger med bemærkninger om, at de er "ufølsomme og uansvarlige".
Danmark eksporterede i 2000 for DKK 110 mio. til Libyen. Ingen import. (Seneste oplysninger fra Udenrigministeriet).
Udenrigsministeriet råder danskere til ikke at påbegynde rejser til Libyen, der ikke er strengt nødvendige.
Besluttede søndag d. 29. januar 2006 at lukke sin ambassade, Det Libyske Folkekontor, i Danmark »i lyset af de danske mediers hårdnakkethed i fornærmelsen af profeten Muhammed«. Libyen vil også indføre uspecificerede økonomiske sanktioner mod Danmark.
Danmarks eksport til Libanon var i 2004 DKK 358,4 mio.
Alle rejser til Libanon frarådes. Alle danskere opfordres til at forlade landet. Danskere bør forblive inden døre, indtil udrejsemuligheder er afklaret.
Efter et krisemøde i den libanesiske regering søndag aften vælger indenrigsminister Hassan Sabeh at træde tilbage efter kritik af myndighedernes indsats.
Det danske generalkonsulat i Libanons hovedstad, Beirut blev søndag d. 5. februar sat i brand af rasende demonstranter.
Libanons regering vedtager på et hastemøde mandag d. 6. januar en erklæring, hvori de undskylder angrebet på den danske diplomatiske mission i Beirut.
Værdien af dansk eksport til Kuwait beløb sig i 2004 til DKK 529 mio.
Udenrigsministeriet råder danskere til ikke at påbegynde rejser til Kuwait, der ikke er strengt nødvendige.
Arla beskriver situationen er som forværret og melder endvidere at tonen er skærpet i medierne.
Arla Foods kunne tirsdag d. 1. februar konstatere at markedet er fuldkommen lukket. Situationen har ikke ændret sig siden.
Danmarks eksport til Jordan androg i 2004 DKK 259,2 mio.
Udenrigsministeriet råder danskere til ikke at påbegynde rejser til Jordan, der ikke er strengt nødvendige.
Den danske ambassadør har måttet stå skoleret over for den jordanske udenrigsminister for at forklare, at den danske regerings fordømmer enhver erklæring, handling eller holdning, der er rettet mod at forvrænge og skade noget folk på grundlag af dets religion og etniske baggrund.
Den israelske avis Jerusalem Post genoptrykker mandag d. 6. februar Jyllands-Postens karikaturtegninger af Muhammed. Tegningerne er optrykt meget småt i én spalte og kan knap nok ses. Men flere muslimer i Israel har straks taget afstand fra gengivelsen.
Danmarks eksport til Iran udgjorde i 2004 DKK 1.275,5 mio., mens importen var på DKK 91,8 mio.
Udenrigsministeriet råder danskere til ikke at påbegynde rejser til Iran, der ikke er strengt nødvendige.
Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, har endvidere meddelt at alle kontrakter, som Iran har indgået med virksomheder i lande, der har offentliggjort tegningerne, skal ophæves.
Irans handelsminister erklærede mandag d. 6. februar 2006, at al handel mellem Den Islamiske Republik og Danmark øjeblikkeligt indstilles.
Iran har kaldt sin ambassadør i København hjem i protest imod offentliggørelsen af tegningerne af profeten Muhammed.
Vrede demonstranter forcerede mandag d. 6. februar muren ind til den danske ambassade i Teheran. De smed benzinbomber mod bygningen og trængte indenfor, hvor de ødelagde inventar i ambassadens underetage. Godt 200 iranere gik tidligere på dagen til angreb på Østrigs ambassade i Teheran med brandbomber og sten i protest mod danske Muhammed-tegninger.
Danmarks eksport til Irak udgjorde i 2004 ca. 333 mio. kr
Alle rejser til Irak frarådes. Danskere i Irak opfordres til at forlade landet.
Der har været demonstrationer i den sydlige del af landet hvor flere tusinde mennesker deltog. De kræver, at Irak bryder alle diplomatiske og økonomiske bånd til Danmark og andre lande, der har trykt Muhammed-tegningerne.
Irakiske myndigheder har rådet de danske soldater til at udvise forsigtighed.
Universitetsstuderende i New Delhi demonstrerede mandag d. 6. februar 2006 mod Jyllands-Postens tegninger.
Danmarks eksport til Indonesien har de seneste år ligget mellem 350 mio. kr. og 550 mio. kr.
Flere hundrede mennesker demonstrerede mandag d. 3. februar 2006 uden for den danske ambassade i Indonesien, der er verdens mest folkerige muslimske nation, i protest mod Jyllands-Postens tegninger. Politiet affyrede senere varselsskud udenfor det amerikanske konsulat i Indonesiens næststørste by Surabaya i forsøget på at sprede vrede demonstranter. Demonstranterne havde forinden smadret vinduer på det danske konsulat i byen.
Alle rejser til Indonesien frarådes. Alle danskere opfordres til at forlade landet. Udenrigsministeriet har modtaget troværdige oplysninger, som indikerer, at der aktuelt er en øget sikkerhedsrisiko for danske interesser i Indonesien.
Arlas distributør har indstillet salget, og kunderne returnerer produkter, som de tidligere har købt.
I den nuværende situation, som kan udvikle sig uforudsigeligt, frarådes al rejse til og ophold i Gaza og på Vestbredden.
Truslen mod danskere fra isolerede grupper eller enkeltpersoner må vurderes som høj.
Danske og norske flag er at finde på butikshylderne i Gaza, hvor butiksejere melder om et pænt salg i forbindelse med Muhammed-protesterne.
På Vestbredden og i Gaza har der siden søndag den 29. januar 2006 været en række demonstrationer rettet mod Danmark med slagord, opfordring til aktion og vold, afbrænding af Dannebrogsflag, skydning i luften og tilfælde af stenkast. Der har været fremsat dødstrusler mod danskere, ikke mindst fra Gazaområdet, men også på Vestbredden. Protesterne mod Danmark følger i kølvandet på kæden af reaktioner i islamiske lande på karikaturtegningerne af profeten Muhammed i Jyllandsposten sidste år. På den baggrund vurderes der at være en direkte trussel mod danskere særligt i Gaza-området, men også på Vestbredden, ikke mindst for kidnapning.
Adskillige hundrede mennesker demonstrerede tirsdag d. 7. februar 2006 på den centrale Mangerplads i Betlehem lige ved fødselskirken, bygget hvor Jesus blev født, og råbte slagord imod Danmark på grund af sagen om Muhammed-tegningerne.
Egypten er blandt Danmarks større markeder uden for Europa. I 2005 lå eksporten på ca. 700 mio. kr.
Udenrigsministeriet råder danskere til ikke at påbegynde rejser til Egypten, der ikke er strengt nødvendige.
Parlamentet har vedtaget en erklæring med en opfordring til boykot af danske varer. Parlamentet har krævet en offentlig undskyldning fra den danske regering.
I nogle butikker er der hængt skilte op med opfordringer om at boykotte danske varer.
Værdien af den danske eksport til UAE beløb sig i 2004 til DKK 1.389 mio.
Boykotten er forværret. Arlas produkter er nu fjernet fra alle butikker - det var ellers lykkedes at komme kortvarigt tilbage på hylderne med butikkerne har nu trukket varerne tilbage.
Den danske deltagelse i fødevaremessen Gulf Food er aflyst på grund af sikkerhedsrisikoen ved at rejse til Mellemøsten
Værdien af dansk eksport til Bahrain i 2004 var på DKK 126 mio.
Udenrigsministeriet råder danskere til ikke at påbegynde rejser til Bahrain, der ikke er strengt nødvendige.
Aviserne har været fyldt med historier om sagen. Arlas varer er stadig at finde i en del butikker, men det kniber med salget.
Dagen før demonstrerede omkring 4000 mennesker foran den samme moské ved et møde arrangeret af partiet Jamaat-e-Islami, der er det næststørste parti i koalitionsregeringen.
Mindst 2000 mennesker råbte "brænd den danske ambassade", da de samledes under massivt sikkerhedsopbud uden for Dhakas vigtigste moské.
I Bangladesh var der onsdag d. 8. februar for anden dag i træk demonstrationer mod Jyllands-Postens tegninger af profeten Muhammed.
Danmarks eksport til Algeriet udgjorde i 2004 DKK 446 mio
Forbrugerboykotten i landet breder sig.
Præsident Hamid Karazi har på det kraftigste fordømt tegningerne.
Fire mennesker blev onsdag d. 8. februar dræbt, da politiet skød mod stenkastende demonstranter i byen Qalat i Zabul-provinsen i den sydlige del af Afghanistan. Dermed har i alt 11 mennesker mistet livet under fem dages sammenstød mod Muhammed-tegningerne i Jyllands-Posten.
Protester og boykot
30. september 2005 trykker Jyllands-Posten 12 tegninger af profeten Muhammed. Avisen ønsker at afprøve grænserne for ytringsfriheden efter en kunstner, der havde leveret tegninger forestillende profeten Muhammed til en børnebog, ønskede at være anonym af frygt for repressalier fra muslimer.
Tegningerne ledsages af en artikel hvor Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose forklarer baggrunden for de 12 satiriske tegninger: - Det moderne, sekulære samfund afvises af nogle muslimer. De gør krav på en særstilling, når de insisterer på særlig hensyntagen til egne religiøse følelser. Det er uforeneligt med et verdsligt demokrati og ytringsfrihed, hvor man må være rede til at finde sig i hån, spot og latterliggørelse, skriver Flemming Rose.
Sagen vækker forargelse blandt hjemlige muslimer, og en delegation af muslimer rejser efterfølgende rundt til flere muslimske lande og opfordrer til international fordømmelse.
I januar fører sagen til boykot af danske varer i flere arabiske lande. Flere ambassadører kaldes hjem, og i Gaza afbrændes Dannebrog i gaderne.
I februar er der hjemlige demonstrationer, og sagen udvikler sig fra boykot til voldsomme protester i muslimske lande, hvor ambassader i henholdsvis Jakarta, Damaskus og Beirut angribes.
Sagen kort
Folkeretten er et retssystem, som regulerer forholdet mellem stater i modsætning til national ret, der regulerer forholdet for borgerne i den enkelte stat.
Folkerettens baserer sig på begrebet "territorialhøjhed". Det betyder at stater kun er kompetente til at udfolde deres magtapparat, dvs. den lovgivende, dømmende og især udøvende magt i form af politi og militær, inden for deres eget territorium. Magtanvendelse over for andre stater er forbudt, medmindre det sker i selvforsvar eller efter bemyndigelse fra FNs Sikkerhedsråd.
Inden for sit eget territorium er en stat dog efter folkeretten underlagt visse begrænsninger i sin magtudfoldelse. F.eks. nyder fremmede landes diplomater og statsskibe såkaldt "eksterritorialitet", ligesom fremmede skibe har ret til uskadelig passage gennem søterritoriet.
Ambassaders, generalkonsulaters og andre diplomatiske repræsentationer betragtes således også som ukrænkelige. Selvom de befinder sig på fremmed jord bliver de ifølge internationale love og regler betragtet som dele af deres hjemlandes territorier, der nyder værtslandenes beskyttelse.
Folkeretten
Den kontroversielle hollandske filmmand og aviskommentator Theo van Gogh blev myrdet på åben gade i Amsterdam den 2. november 2004. Han har kaldt islam for en "intolerant religion" og skabte i 2003 opstandelse blandt muslimer med filmen "Submission" (underkastelse), der handlede om vold og mishandling af muslimske kvinder og viste dem med tekster fra koranen skrevet henover deres kroppe.
Den nigerianske journalist Isioma Daniel ophidsede muslimer ved i en artikel i avisen ThisDay, at skrive at Muhammed ville godkende "Miss World" konkurencen, og enda muligt have giftet sig med en skønhedsdronning. Der udbrød gadekampe mellem kristne og muslimer og mindst 200 blev dræbt. Daniel flygtede fra Nigeria efter der blev udstedt et fatwa der opfordrede til at slå ham ihjel. (i 2002 skulle Miss World afholdes i Nigeria, men blev bla. pga af urolighederne flyttet til London)
Dr. Nasr Hamid Abu Zaid, en egyptisk historieprofessor, blev dømt til at skille sig fra sin kone, idet man betragtede ham som en frafalden, der ikke havde ret til at være gift med en muslimsk kvinde. Hans Koran forståelse blev nemlig opfattet som angreb på de etablerede kræfter i religion og stat. Abu Zaid og hans kone valgte at flytte til Holland.
I 1993 udgav hun bogen bogen Shame (Skam), der handlede om rabiate muslimers overgreb på hinduer, Deh gav hende en "dødsdom" fra Sabaha Sainik Parishad (De Islamiske Soldaters Råd). Og I 1994 blev hun dømt til døden for anden gang, efter at Mufti Nazrul Islam havde kendt hendes anskuelser blasfemiske. Tusinder marcherede gennem gaderne og forlangte hende henrettet. Den erklærede ateist Nasrin har idag asyl i Sverige.
Irans daværende leder, Ayatollah Khomeini, udstedte i 1989 en fatwa over den indisk-fødte engelske forfatter Salman Rushdie, fordi han i bogen »De sataniske Vers« havde spottet profeten Muhammed. Denne fatwa gjorde det iflg. Khomeni til enhver muslims hellige pligt at dræbe Rushdie.1994:37-årige Taslima Nasrin arbejdede indtil begyndelsen af 1990erne som læge ved offentlige hospitaler i Bangladesh samtidig med, at hun i årene 1989-94 var fast klummeskribent. Den muslimsk-fødte forfatter har i 15 bøger taget til orde for humanisme og mindretallenes rettigheder.
Blasfemi