Gå til indhold

Muhammed-krisen dag for dag (2005)

Det er mere end 5 måneder siden, at Jyllands-Posten bragte 12 karikatur-tegninger af profeten Muhammed. Sagen bragte Danmark i en af landets værste udenrigspolitiske kriser. Vi bringer et overblik over hele forløbet.

Denne kronologi fortsætter i oversigten over 2006

Flere eksperter i islam og integration opfordrer statsminister Anders Fogh Rasmussen til at bruge sin nytårstale til at invitere den muslimske verden til møde og neddæmpe den eskalerende, internationale konflikt om tegningerne. Eksperterne frygter ligefrem, at en fortsat optrapning kan føre til overgreb på de 12 bladtegnere eller til angreb på danske soldater og turister i den muslimske verden.

Den Arabiske Ligas udenrigsministre kritiserer Danmarks regering i forbindelse med sagen. Ministrene har udsendt en erklæring, hvori de udtrykker deres "overraskelse og harme over den danske regerings reaktion, der er skuffende, trods dens politiske, økonomiske og kulturelle bånd til den muslimske verden".

Den islamiske verdens kulturelle samarbejdsorganisation, ISESCO, truer med at opfordre alle sine 51 medlemslande til at afbryde alt økonomisk og politisk samarbejde med Danmark på grund af Jyllands-Postens kontroversielle Muhammed-tegninger.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) fastholder sin beslutning om ikke at ville mødes med en række muslimske ambassadører for at diskutere de omstridte 12 karikaturtegninger af profeten Muhammed.

22 tidligere danske ambassadører og top-diplomater kritiserer i et opsigtsvækkende debatindlæg i Politiken statsminister Anders Fogh Rasmussen for ikke at ville mødes med repræsentanter for 11 muslimske lande. Den tidligere udenrigsminister og formand for Venstre, Uffe Ellemann-Jensen, bakker op om kritikken.

I et brev til fem af landets universiteter foreslår imam Abu Laban og Det Islamiske Trossamfund, at trossamfundet, universiteterne og Jyllands-Posten holder en forsonings-festival over flere dage, der med taler og debatter skal kaste lys over Muhammeds liv.

Fogh tilkendegiver, at Danmark naturligvis vil svare FN's højkommissær for menneskerettigheder. Det har Danmark 60 dage til.

Tegningerne er på dagsordenen ved et topmøde for 57 muslimske lande samlet i den islamiske verdenskongres OIC. Samtidig går FN's højkommissær for menneskerettigheder ind i sagen efter en fælles klage fra OIC, der kritiserer Fogh for ikke at gribe ind.

Javier Solana, der koordinerer EU-landenes fælles udenrigspolitik, fordømmer via en talskvinde de dødstrusler, som cirkulerer i Pakistan mod bladtegnerne.

Der udloves dusør for at dræbe profettegnere. Udenrigsministeriet advarer danske rejsende i Pakistan om forøget trussel efter avistegningerne af Muhammed.

En delegation af danske muslimer, herunder repræsentanter fra Islamisk Trossamfund, vil besøge en række muslimske lande for at tale med ledende embedsmænd og religiøse ledere om sagen med tegningerne.

Tyrkiets premierminister Recep Erdogan retter under et debatmøde i Politikens Hus skarp kritik mod den danske regering i sagen om tegningerne. Fogh kommenterer kritikken med ordene: »Vi er i dag stødt ind i nogle ting, hvor jeg simpelthen ikke vil gå på kompromis. Det handler her om helt fundamentale principper om, hvordan et demokrati og folkestyre fungerer«.

Avisernes Verdenssammenslutning (WAN) kritiserer en række muslimske landes pres på Morgenavisen Jyllands-Posten. I resolutionen forsvarer WAN Jyllands-Postens ret til at "udøve sin ytringsfrihed i forhold til islam eller enhver anden religion, specielt når religionen er en afgørende del af den globale politiske debat".

11 muslimske organisationer i Danmark anmelder Morgenavisen Jyllands-Posten til politiet for blasfemi og racediskrimination.

Fogh afviser at mødes med ambassadørerne. Begrundelsen lyder: »Det er noget principielt. Det vil jeg ikke, fordi det er så selvindlysende klart, hvad det danske samfund bygger på af principper, at det er der ikke nogen baggrund for at holde et møde om«.

Socialdemokraterne, SF og de radikale opfordrer Fogh til at mødes med ambassadørerne fra de 11 muslimske lande.

Fogh svarer de 11 klagende ambassadører skriftligt. »Ytringsfriheden er selve det danske demokratis fundament. Ytringsfriheden er meget vidtrækkende, og den danske regering har ingen mulighed for at påvirke pressen«.

En række muslimske lande med ambassader i Danmark sender en protestskrivelse til statsminister Anders Fogh Rasmussen og Udenrigsministeriet. Brevet nævner de de 12 tegninger af profeten Muhammed på linje med mange andre eksempler på et debat-klima, som ifølge underskriverne er kritisabelt.

En 17-årig sigtes for dødstrusler mod en af tegnerne. Fogh tager afstand fra truslerne og siger: »Vi lever altså i et frit folkestyre, hvor der er en meget udstrakt ytringsfrihed, og den ytringsfrihed omfatter altså også adgangen til at stille sig kritisk over for religion«.

3500 mennesker demonstrerer i København imod tegningerne og konstant negativ omtale af islam.

Den århusianske imam, sheikh Raed Hlayhel bliver interviewet til den arabiske satellitkanal al-Jazeera, hvor han protesterer over Jyllands-Postens tegninger af Muhammed.

Det er ikke et brud på straffelovens blasfemiparagraf at bringe 12 tegninger af profeten Muhammed i en avis. Det fastslår ekspert i strafferet, professor dr.jur. Vagn Greve fra Københavns Universitet efter voldsomme reaktioner fra muslimske organisationer.

Det Islamiske trossamfund kræver, at Jyllands-Posten trækker en række tegninger af profeten Muhammed tilbage og samtidig giver alle muslimer en officiel undskyldning.

De satiriske tegninger får en ung mand til at ringe til avisen og true tegnerne på livet. Det lykkes for politiet i Århus at finde frem til en 17-årig, der bliver sigtet for trusler efter straffeloven.

Jyllands-Posten bringer 12 satiriske tegninger af profeten Muhammed. Efter spurgte tegneres nej til at illustrere en bog om profeten spørger Jyllands-Posten 40 forskellige tegnere, om de ville tegne profeten Muhammed. 12 ud af de fyrre medlemmer i foreningen Danske Bladtegnere afleverede tegninger til Morgenavisen Jyllands-Posten. Enkelte afviste opgaven med begrundelsen, at det ikke ville fremme forståelsen mellem muslimer og samfundet.

Det kommer frem at flere danske tegnere af frygt for vold har sagt nej til at illustrere bog om profeten Muhammed skrevet af Kåre Bluitgen. Islam forbyder nemlig normalt afbildninger af profeten. Dansk Forfatterforening vil tage sagen op.

Seneste nyt

  1. Stor dansk statsgaranti har fået milliardaftalen over målstregen.

  2. 36-årige Jannick Green er blevet indkaldt til landsholdstruppen.

  3. 16-årig tiltalt for flere drabsforsøg på en gruppe Comanches-rockere.

  4. 20-årig idømt forvaring for overfald og røveriforsøg

    Retten i Hjørring har idømt en 20-årig mand forvaring for blandt andet besiddelse af overgrebsmateriale med børn og overfald på en fængselsfunktionær. Det skriver retten i en meddelelse.

    Den dømte var også tiltalt for hærværk, et røveriforsøg på en tankstation og trusler mod pædagoger på et botilbud.

    Både en erklæring fra Retslægerådet og en retspsykiatrisk erklæring anbefalede forvaring, fordi den 20-årige blev vurderet til at frembyde en nærliggende og væsentlig fare for andres liv, legeme, helbred eller frihed på grund af risiko for fremtidig kriminalitet.

    Han nægtede sig skyldig i at have benyttet en kuglepen med et påsat barberblad ved overfaldet på fængselsfunktionæren og i at have truet pædagogerne.

    Den 20-årige mand har anket de ikke erkendte forhold, skriver Retten i Hjørring.

  5. Genren romantasy er blevet et kæmpe hit, godt hjulpet på vej af sociale medier.

  6. Striden har kostet omkring 80 mennesker livet de første tre dage, og mindst 20 er døde i et sammenstød i weekenden.

  7. Amira Smajic fra 'Den sorte svane' idømt halvandet års fængsel i bedragerisag

    Amira Smajic fra TV 2-dokumentaren 'Den sorte svane', idømmes halvandet års fængsel ved Retten i Odense for blandt andet bedrageri.

    Et år og tre måneder af fængselsstraffen gøres betinget.

    Ifølge TV 2 er hun også blevet frakendt retten til at beskæftige sig med juridisk rådgivning indtil videre.

    Erhvervsjuristen Amira Smajic blev landskendt som muldvarp i 'Den sorte svane'.

    Hun var tiltalt for i alt ti forhold - herunder bedrageri, groft bedrageri og forsøg på bedrageri for samlet lige under 1,8 millioner kroner, skriver Ritzau.

    I august sidste år blev Smajic fundet skyldig i dokumentfalsk og blev her idømt tre måneders fængsel.

  8. En tiendedel af Danmark skal omlægges til skov og natur. En stor del af planlægningen kommer til at foregå hjemme hos den enkelte lodsejer.

  9. Jacob Kaarsbo opgiver at føre sag mod DF af økonomiske grunde

    Forsvarsanalytiker Jacob Kaarsbo dropper at føre en sag mod Dansk Folkeparti, som han føler sig misbrugt af i en Facebook-annonce.

    Kaarsbos advokat vurderer nemlig, at det vil koste mere at føre sagen, end det han vil få i erstatning, hvis han får medhold.

    - Det koster penge af egen lomme at føre sagen, og det bliver langt mere end erstatningen. Jeg synes ikke rigtig, jeg har tid og råd til det, siger Jacob Kaarsbo til Ritzau.

    Han er dog åben for at føre sagen, hvis en advokat vil gøre det gratis for ham.

    Kaarsbo mener, at DF har taget et citat fra ham ud af sammenhæng og misbrugt hans ansigt og ekspertise i en politisk kampagne.

  10. Houthi-militsen frigiver besætning over et år efter skib blev kapret

    Houthi-militsen i Yemen har frigivet besætningen på skibet Galaxy Leader, som militsen beslaglagde i november 2023.

    Det rapporterer det houthiejede Al Masirah TV ifølge nyhedsbureauet Reuters.

    Blandt de 25 besætningsmedlemmer var der blandt andet bulgarere, ukrainere, filippinere, mexicanere og rumænere.

    Ifølge houthierne har man overleveret besætningen til Oman, efter at der er blevet indgået en våbenhvile mellem Israel og Hamas i Gaza.

    Houthimilitsen, der kontrollerer størstedelen af Yemen, har i længere tid jævnligt angrebet skibe med både missiler og droner for at vise solidaritet med palæstinenserne.

    Skibet, der bliver drevet af et japansk selskab, sejler under bahamansk flag.

  11. Panamas præsident svarer Trump igen

    USA's nye præsident Donald Trump vil have fingrene i Panama-kanalen.

    I sin indsættelsestale sagde at han, at Panama havde "brudt deres løfte" om at være neutrale, og at "Kina styrer kanalen", hvor amerikanske skibe "behandles uretfærdigt".

    Derfor er det i USA's interesse at få kanalen tilbage - men det kan han glemme alt om, siger Panamas præsident.

    - Ingen andre end Panama har ret til kanalen. Jeg benægter alt hvad Trump har sagt, fordi det er forkert, og fordi Panama-kanalen er Panamas land. Den var ikke en gave, men en aftale ifølge en bilateral traktat, sagde præsident José Raúl Mulino for få timer siden på den internationale konference World Economic Forum i Davos for få timer siden.

    Få seneste nyt om Trumps første tid som præsident i vores liveblog.

  12. Orkanlavtrykket 'Eowyn' har kurs mod De Britiske Øer og strejfer Danmark på fredag.

  13. Hamas-folk er tilbage på gaden i Gaza trods 15 måneders forsøg på at knække bevægelsen.

  14. Tage revet af i stormvejr i Grønland

    Taget på Royal Greenlands hovedkontor i Grønlands hovedstad, Nuuk, er fløjet af i et kraftigt blæsevejr over Grønland i aftes og i nat.

    Det skriver det grønlandske medie KNR.

    - Der flyver genstande i luften, hvorfor det kan være forbundet med stor fare at være tilstede i området. Såfremt du opholder dig i et skib eller lignende i området - så bliv inden døre. Politi og brandmyndighederne er på stedet og afspærrer, skrev politiet på Facebook i går.

    Ifølge vagtchef ved Grønlands Politi Jeppe Andsager kan noget af tagmaterialet have ramt både i havnen.

    Et tag på en vandtank i Kapisillit skulle også være blæst af, mens flere både i bygden er kæntret, skriver KNR.

  15. En person er anholdt efter overfaldet, der er sket i byen Aschaffenburg.

  16. Et lavtryk med hvid nedbør passerer Danmark fra onsdag aften og frem til torsdag

  17. Det bliver svært, men alle parter i den umage treenighed tror på projektet.

  18. Dansk støtte på vej til nyt vindmølleprojekt i Ukraine

    Den danske vindmøllevirksomhed Vestas og det ukrainske selskab DTEK har indgået en aftale om at etablere en ny vindmøllepark med 64 møller i Ukraine.

    Projektet skal være med til at støtte genopbygningen af landet og er støttet af Ukraine Fonden under Danmarks Eksport- og investeringsfond, som har stillet en statsgaranti på 2,85 milliarder kroner.

    Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

    - Danmarks grønne styrkeposition har potentialet til at levere helt afgørende bidrag til den ukrainske genopbygning og dermed den ukrainske frihedskamp, siger erhvervsminister Morten Bødskov (S).

    Projektet kan potentielt levere grøn strøm til 700.000 husstande i Ukraine.

  19. Den britiske prins har indgået et forlig med mediekoncern, som også betaler økonomisk erstatning.

  20. Kasper Schmeichel forlænger i Celtic

    Den danske landsholdskeeper er i gang med sin første sæson i Celtic. Det går så godt, at han tager en til. (Foto: © Jason Cairnduff, Ritzau Scanpix)

    Kasper Schmeichel er faldet godt til i den skotske fodboldklub Celtic, og nu har han papir på, at han kan blive frem til sommeren 2026.

    Celtic skriver nemlig på sin hjemmeside, at man er blevet enig med den 38-årige danske landsholdskeeper om en kontraktforlængelse.

    Da Kasper Schmeichel kom til Celtic i sommer, var de to parter enige om at se hinanden an i en enkelt sæson, og manager Brendan Rodgers har altså været tilfreds med sin danske målmand.

    - Jeg er virkelig glad for, at Kasper bliver hos os. Han har allerede haft stor indflydelse på klubben på og uden for banen, og hans kvalitet og erfaring har været afgørende for os, siger Brendan Rodgers.

    Kasper Schmeichel kom til Celtic efter at have spillet en enkelt sæson i belgiske Anderlecht, hvortil han var udlejet fra Nice.

    /ritzau/

  21. Den nye Trump-administrations officielle politik er, at der kun er to køn, mand og kvinde.

  22. De tyske medier er alle enige efter deres landsholds nederlag til Danmark tirsdag aften.

  23. Sverige og Tyrkiet vil bekæmpe terrorisme og organiseret kriminalitet sammen

    Sveriges justitsminister, Gunnar Strömmer, og landets udenrigsminister, Maria Malmer Stenergard, er rejst til Ankara for at mødes med Tyrkiets udenrigsminister, Hakan Fidan.

    På et fælles pressemøde har parterne proklameret, at man vil samarbejde endnu tættere for at bekæmpe kriminelle banders hærgen.

    - Hverken terrorisme eller organiseret kriminalitet følger nationale grænser, sagde den svenske justitsminister på pressemødet.

    Sverige og Tyrkiet er enige om at øge kampen mod terrorisme og organiseret kriminalitet gennem informationsudveksling.

    Det er vigtigt for at få fat på de bandeledere, som undgår retsforfølgelse i Sverige ved at opholde sig i Tyrkiet, sagde Strömmer.

  24. Migranter bliver i disse dage deporteret og kørt retur til asylcentre.

  25. Første opgave venter på lørdag, hvor Dortmund møder Werder Bremen.

  26. Center for Cybersikkerhed: Dansk vandsektor er udsat for 'meget høj' trussel

    For første gang har Center for Cybersikkerhed vurderet trusselsniveauet mod vandsektoren herhjemme, og konklusionen er, at risikoen for at blive ramt af cyberkriminalitet, er meget høj.

    Vurderingen kommer, efter at et mindre vandværk i december sidste år blev ramt af et hackerangreb, hvilket efterlod cirka 50 husstande uden vand i en periode.

    - Vandsektoren er en grundlæggende bestanddel af det, der i Danmark udgør kritisk infrastruktur. Det siger sig selv, at det hurtigt kan blive alvorligt, hvis drikkevandsforsyningen bliver forstyrret, siger fungerende chef for Center for Cybersikkerhed Mark Fiedel.

    Centeret opererer med fem forskellige cyberangreb: Cyberkriminalitet, cyberaktivisme, destruktive cyberangreb, cyberspionage og cyberterror. Kategorien cyberkriminalitet er den eneste, hvor truslen er "meget høj".

  27. EU-boss bakker Trump op om flere penge til forsvar

    Den nye amerikanske præsident, Donald Trump, har ret i, at EU ikke bruger nok penge på forsvar, og Europa er nødt til at forberede sig på krig.

    Det siger EU's udenrigschef, Kaja Kallas, ifølge Ritzau i en tale ved Det Europæiske Forsvarsagenturs årlige konference.

    Trump har sagt, at Europa skal betale mere for egen sikkerhed.

    - Donald Trump har ret, når han siger, at vi ikke bruger nok på forsvar.

    - Europa skal tage større ansvar for vores egen sikkerhed. Vi skal forberede os på krig. Vi skal forberede os på det værst tænkelige scenarie, siger Kaja Kallas.

  28. Det er strafbart, hvis virksomheder overdriver effekten af miljøindsatser, lyder det fra Forbrugerombudsmanden.

  29. Når ulvene ikke må skydes, så skal de flyttes ud i hele landet, mener socialdemokratisk folketingsmedlem.

  30. Kevin Møller blev mod slutningen af kampen mod Tyskland skudt i ansigtet.

  31. Politi frigiver foto af kidnappet mand og beder om offentlighedens hjælp

    Midt- og Vestsjællands Politi efterlyser en mand, der er forurettet i en sag om frihedsberøvelse og vold begået af flere mænd fra bandemiljøet, og offentliggør samtidig fotos af manden.

    Det er retten, der har givet politiet tilladelse, fremgår det af en pressemeddelelse.

    På billederne, som er screendumpsfra en video, ses manden afklædt med gaffertape om øjnene. Han har synlige blødninger i hovedet. Politiet har offentliggjort de voldsomme billeder her.

    Syv mænd er fængslet i sagen, som stammer fra den 16. september sidste år, hvor en mand blev set tvunget ind i bilen i Osted ved Lejre.

    Videoen med manden på de nu offentliggjorte billeder fandt politiet på en af de varetægtsfængsledes telefon. Af videoen fremgår det, at manden bliver udsat for vold og trusler. Videoen er optaget den 9. september sidste år i Jystrup ved Ringsted, skriver politiet.

    Hvis du kan identificere manden, kan du kontakte politiet på telefon 114.

  32. Danske Bank får millionbøde i Norge

    Finanstilsynet i Norge har tildelt Danske Bank en bøde på 50 millioner norske kroner, hvilket svarer til knap 32 millioner kroner.

    Ifølge finanstilsynet har Danske Bank i februar 2023 bevidst forsøgt at påvirke swaprenten opad for at maksimere sin egen fortjeneste på bekostning af andre. Det skete, mens den norske stat udstedte 10-årige statsobligationer for 22 milliarder kroner.

    Kursen på obligationerne afhang af renten, som det norske finanstilsyn mener, at Danske Bank forsøgte at påvirke.

    I en pressemeddelelse oplyser Danske Bank, at den i sommeren 2023 selv informerede det danske finanstilsyn om, at man havde mistanke om, at der internt blev foretaget markedsmanipulation.

    Banken beklager og oplyser, at der er foretaget "ændringer i organisationen" som følge af sagen.

  33. Dortmund smider træneren på porten

    Nuri Sahin har været cheftræner i Dortmund siden sommer. (Foto: © JENNIFER LORENZINI, Ritzau Scanpix)

    Fire nederlag i træk og kun to sejre på to kampe. Det var dråben for fodboldklubben Dortmund, som har valgt at fyre cheftræner Nuri Sahin.

    Det meddeler klubben på siden hjemmeside.

    Tirsdag aften tabte den tyske klub til italienske Bologna i Champions League. I Bundesligaen indtager Dortmund en skuffende 10. plads.

    36-årige Sahin blev forfremmet til cheftræner i sommer, efter Edin Terzic sagde op. Sahin har i sin aktive karriere også spillet for Dortmund, hvor han fik 274 kampe.

    Klubben har ikke meddelt, hvem der permanent eller midlertidigt skal overtage cheftrænerposten. I Dortmund er det bestemt ikke uhørt, at de finder afløseren internt, hvilken kan åbne en mulighed for danske Mike Tullberg, der er træner for klubbens U19-hold.

  34. Den 16-årige dreng er både mistænkt for at være hyret til skyderier i Danmark og Norge.

  35. Loven skal styrke folkets sikkerhed, lyder argumentet.

  36. Hvis Donald Trump bruger tvang overfor Danmark i forhold til Grønland, har EU et nyt våben klar til at ramme amerikansk erhvervsliv i en grad, USA aldrig har prøvet før.

  37. Boligpriserne i hovedstadsområdet fortsætter himmelflugten

    Rettelse: Tidligere fremgik det af artiklen, at man kan få lidt mere for pengene, når det kommer til køb af villaer i Københavns omegn. Dette er ikke korrekt og er nu rettet.

    Det var en dyr fornøjelse at købe villa i hovedstadsområdet i 2024.

    Ni ud af ti af de villaer, der blev handlet i kommunerne Dragør, Tårnby, Frederiksberg og København, blev solgt for fire millioner eller mere.

    - Vi må se i øjnene, at det er blevet dyrere at bosætte sig i København. Det er faktisk blevet meget dyrere, lyder det fra Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

    I Nordsjælland er det hver anden villa, som koster over fire millioner. I Københavns omegn sneg tre ud af fire villaer sig op over fire millioner kroner.

  38. Det har vakt stor vrede i Panama, at Donald Trump har proklameret, at han vil tage Panamakanalen tilbage.

  39. Japan og USA vil styrke båndet under Trump

    USA's udenrigsminister, Marco Rubio, og Japans ditto, Iwaya Takeshi, talte om sikkerhed i Indo-Stillehavsregionen. (Foto: © Andrew Caballero-Reynolds, Ritzau Scanpix)

    En af de første arbejdsopgaver for USA's nye udenrigsminister, Marco Rubio, blev at mødes med sin japanske udenrigsministerkollega, Iwaya Takeshi, i Washington.

    Her talte de to om at stå sammen mod Kina og Nordkorea og aftalte, at USA og Japan skal samarbejde omkring sikkerhed og økonomi endnu mere, og at Donald Trump og Japans premierminister, Ishiba Shigeru, snart skal mødes.

    Iwaya opfordrede USA til at afkræfte de bekymringer, der er opstået, siden den tidligere præsident Joe Biden blokerede for, at japanske Nippon Steel kunne opkøbe US Steel.

    - Vi formåede at opbygge et tillidsfuldt forhold til embedsmændene i den nye amerikanske administration umiddelbart efter, at Hr. Trump tiltrådte. (...) Jeg synes, det er meget betydningsfuldt, sagde Iwaya ifølge det japanske medie NHK.

  40. Flere steder er det svært at finde plads til affald med giftige stoffer som asbest, tungmetaller og PFAS.

  41. Politiet får flere penge til at efterforske drab, der bestilles digitalt

    Politiet herhjemme skal være bedre rustet til at tage sig af kriminelle bander, der laver jobopslag på digitale medier, og derfor er der flere penge på vej.

    I perioden 2025-2028 bliver efterforskningsindsatsen styrket med omkring 80 millioner kroner i år og derefter cirka 83 millioner kroner, skriver Ritzau.

    - Det vil blandt andet gå til indkøb af nye it-værktøjer og flere medarbejdere til efterforskningen af den her type kriminalitet, siger justitsminister Peter Hummelgaard (S).

    Københavns Politi bliver styrket med omkring 35 årsværk, mens National enhed for Særlig Kriminalitet styrkes med omkring 10 årsværk.

  42. I dag kan der kommer sol til de sydlige og østlige dele af landet.

  43. Danmarks håndboldherrer spillede tirsdag aften en perfekt kamp, mener Lars Krogh Jeppesen.

  44. Donald Trumps dekret kan give større magt til Kina, det mener ekspert.

  45. Ni personer tilbageholdt efter hotelbrand på tyrkisk skisportssted

    Der er i alt 12 etager på hotellet. Branden opstod natten til tirsdag i et restaurantområde på fjerde etage. (Foto: © Murad Sezer, Ritzau Scanpix)

    Ni personer er i politiets varetægt i forbindelse med en brand på et hotel i skisportsområdet Kartalkaya i Tyrkiet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

    Blandt de tilbageholdte er hotellets ejer, som blev anholdt i går.

    76 personer har indtil nu mistet livet, mens flere andre er såret, oplyser Tyrkiets indenrigsminister, Ali Yerlikaya. Han fortæller, at 45 lig er blevet udleveret til de pårørende, mens dna-tests skal hjælpe med at identificere de resterende.

    Ifølge Reuters bliver myndighederne i øjeblikket kritiseret for at ikke at have styr på sikkerheden på hotellet, eftersom overlevende har fortalt, at der ikke var brandalarmer, og at de måtte kæmpe sig ud gennem røgen i mørke.

  46. Panama klager til FN over Trumps trussel

    Donald Trumps "bekymrende" trussel om at overtage Panamakanalen har fået Panama op i det røde felt.

    Panama har derfor klaget til FN over den amerikanske præsident.

    Det fremgår af et brev til FN's generalsekretær, António Guterres, som journalister ifølge nyhedsbureauet AFP fik udleveret i går.

    Her opfordrer Panamas regering Guterres til at henvise sagen til FN's Sikkerhedsråd, ligesom regeringen henviser til en artikel i FN-pagten fra 1945 i forbindelse med afslutningen på Anden Verdenskrig.

    Her står:

    - Alle medlemmer skal i deres mellemfolkelige forhold afholde sig fra trussel om magtanvendelse eller brug af magt; det være sig mod nogen stats territoriale integritet eller politiske uafhængighed.

    Bliv klogere på, hvorfor Trump er så optaget af Panamakanalen i denne story.

  47. Israel fortsætter operation på Vestbredden - 10 er dræbt

    Israels militær iværksatte i går en militær operation i Jenin på den besatte vestbred, og dødstallet her er nu steget til 10.

    Det skriver Al Jazeera, der henviser til de palæstinensiske sundhedsmyndigheder.

    Israels premierminister har i en erklæring sagt, at operationen, der har fået navnet 'Iron Wall', 'Jernvæggen' på dansk, er den seneste i rækken af razziaer på Vestbredden. Denne har til formål at "udrydde terrorisme" og vil blive "omfattende og betydningsfuld", skriver New York Times.

    Operationen i Jenin blev lanceret, to dage efter at våbenhvilen mellem Israel og Hamas trådte i kraft i Gaza.

  48. Over 24 millioner tv-seere fulgte med i Trumps indsættelsesceremoni

    24,6 millioner.

    Så mange TV-seere fulgte med, da Donald Trump mandag den 20. januar blev indsat som USA's præsident nummer 47.

    Det har Analyseinstituttet Nielsen opgjort.

    Ifølge nyhedsbureauet AP er det det mindste tv-publikum til en indsættelsesceremoni siden Barack Obamas anden indsættelse i 2013.

    Få seneste nyt om Donald Trumps første tid som præsident i vores liveblog.

  49. To personer anholdt for at påkøre og efterlade cyklist

    En 65-årig mandlig cyklist blev i går påkørt af en bil på Vejlevej i Kolding. To personer er efterfølgende blevet anholdt, oplyser Sydøstjyllands Politi til Ritzau.

    Politiet mangler stadig bilen, som de to kørte i, og derfor søger man vidner, der har set en Audi A6 i farven sølv eller gråmetallisk, som formentlig har skader på fronten.

    Ifølge vagtchefen gik en af personerne i bilen ud til cyklisten, efter han var blevet påkørt. Derefter kørte bilen i nordlig retning, men omstændighederne er uklare, lyder det.

    - Vi er lidt udfordrede af, at vi ikke har bilen. Så vi kan kun undersøge cyklen og stedet, siger vagtchefen.

    Den 65-årige er i kritisk tilstand. De pårørende er underrettet.

Mere fra dr.dk