Sygehuspersonalet taler ikke ordentligt til overvægtige gravide

Overvægtige gravide føler ofte, at læger og jordemoder ikke taler med dem om at være glad og gravid, men kun om overvægt og fedme. Det viser en Ph.d-afhandling fra Syddansk Universitet.

Graviditeten er en sød tid med lykønskninger og store smil. I hvert fald hvis man er normalvægtig. Men hver tredje gravide er overvægtig, og for dem er oplevelsen en helt anden i sundhedsvæsnet, viser en ph.d-afhandling fra Syddansk Universitet. (Foto: © Colourbox)

- Du er simpelthen for fed til at jeg kan se dit foster ordentligt.

Den besked fik en overvægtig gravid kvinde, da hun skulle scannes.

Og det er ikke unormalt, at sygehuspersonalet ikke taler ordentligt til gravide med lidt for meget på sidebenene. Samtidig får de gravide ikke altid at vide, at deres overvægt er farlig for barnet i maven.

Det viser en Ph.d-afhandling fra Syddansk Universitet.

Jordemoderen sagde ikke tillykke

Forsker Christina Louise Lindhardt fra Odense Universitetshospital og SDU’s kliniske institut, har interviewet en række overvægtige gravide, som alle var halvvejs i graviditeten. Samtidig var deres BMI 27 eller derover.

De overvægtige gravide i undersøgelsen følte, at de bliver mødt med manglende respekt, når de var hos læge eller jordemoder.

En af kvinderne fortalte, at jordemoderen ikke engang sagde tillykke.

- Det gik kun på mit fedt og min overvægt, og hvordan jeg kunne undgå at tage for meget på, fortæller kvinden i undersøgelsen.

Kvinderne vidste ikke, at overvægten var farlig for fosteret

Hvad værre er, så havde ingen af kvinderne fået at vide af hverken jordemoder eller læge, hvor farlig deres overvægt er farlig for fosteret.

- Og det gjorde så, at de blev kede af det, når de fandt ud af, at det i virkeligheden kan være farligt, og at der kan komme nogle komplikationer, når de er i graviditeten, siger Christina Louise Lindhardt.

Familielægen skal tale med kvinderne inden de bliver gravide

Ph.d-afhandlingen viser, at kvinderne oplevede larmende tavshed om overvægten hos familielægen.

Men samtalen om overvægt bør starte allerede inden kvinderne bliver gravide, mener Christina Louise Lindhardt.

Og det er praktiserende læge i Kolding, Anne-Mette Rotwitt, enig i.

- Selvfølgelig skal man give kvinden besked om overvægt. Allerhelst ville jeg jo, at man tager fat i det, inden kvinden bliver gravid, siger Anne-Mette Rotwitt.

Hun understreger, at der står i Region Syddanmarks fødeplan, at hvis ens BMI er over 27, så skal kvinderne automatisk indkaldes til en jordemoder, som tager sig af de overvægtige.

- Jeg synes, det ser ud som om, at de gravide er blevet svigtet på flere områder. Lægen kan godt have talt med kvinden, men den gravide synes ikke, det har været godt nok. Og det skal vi selvfølgelig være opmærksomme på, siger hun.