En ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut viser, at 50.000 ufaglærte gerne vil blive faglærte.
Men Jobcentrene er ikke gode nok til at opfordre ufaglærte til at tage en erhvervsuddannelse.
Det er i hvert fald en af grundene til, at drømmen ikke bliver til virkelighed, siger projektleder Michael Andersen fra Danmarks Evalueringsinstitut, som har undersøgt, hvorfor så få ufaglærte ender med at gå i lære.
Jobcentre siger nej til ledighed
- Jobcentrene kan gøre en forskel. Men vores undersøgelse viser, at kun en ud af fire af ufaglærte ledige er blevet opfordret til at tage en uddannelse, siger han.
Men det billede kan Anette Fløjborg, job- og virksomhedschef i Jobcenter Kolding, slet ikke genkende. Hun ved nemlig godt at mange virksomheder mangler ansatte med et svendebrev:
- Der, hvor vi eventuelt kan sige nej til uddannelse, det er inden for områder, hvor der er stor arbejdsløshed, eller hvis uddannelsen slet ikke er kompetencegivende, siger hun.
Økonomien er en væsentlig årsag
Den væsentligste grund til at mange ufaglærte vælger uddannelsen fra er dog, at de går ned i løn, hvis de går i lære.
Ufaglærte kan nemlig kun få et beløb, der svarer til 80 procent af dagpengesatsen, mens de er under uddannelse. Og det skræmmer mange væk, siger Martin Jensen, der er formand for 3F i Vejle:
- Hvis man for eksempel har været i 20 år på en industrivirksomhed, er det i sidste ende økonomien, der afgør om man kommer videre med en uddannelse. For så har man jo fået sig sat med hus og bil og så videre, siger han.
Tidligere undersøgelser viser, at virksomhederne i Danmark kommer til at mangle 30.000 faglærte om fem år.