Imens MRSA-bakterien stjæler det meste af rampelyset, så trives blandt andet dens storebror, CPE, i bedste velgående udenfor mediernes søgelys.
Selvom CPE er meget farligere end sin bror, så er der langt fra lige så meget fokus på at bekæmpe den.
Derfor bør handlingsplanen mod MRSA også omfatte andre "bogstav-bakterier". Det mener flere læger fra blandt andet Statens Serum Institut.
Rygsøjlen blev spist
En af dem, der kan skrive under på, at "bogstav-bakterierne" er farlige, er Claus Løkke fra Juelsminde. Han har været i nærkontakt med en anden type MRSA, der har undgået spotlightet.
- Bakterien har ædt noget af de vinger, der går ud fra rygsøjlen, fortæller han.
Mødet med bakterien har sat sit tydelige præg på Claus Løkkes liv. Han får antibiotika, men lægerne har svært ved at finde et middel, der virker. Alligevel håber han, at lægerne finder et middel, der kan hjælpe ham.
- Jeg kan ikke sidde ned særlig lang tid af gangen eller gå lang tid af gangen. Jeg skal veksle, ellers gør det ondt, siger han.
Lægerne frygter monsterbakterie
Det er især det seneste skud på "bogstav"-stammen, CPE, som lægerne gruer for. Tarmbakterien er usædvanlig modstandsdygtig overfor antibiotika.
I Danmark så vi den første gang på Hæmotologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital i efteråret 2012. I alt fem patienter blev smittet.
Men i 2013 blev 18 andre smittet med CPE, hvilket er lige så mange som de fem foregående år til sammen.
- Det er en monsterbakterie, som får alle røde lamper til at blinke, forklarer overlæge og professor ved Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos.
MRSA stjæler rampelyset
Men CPE får stort set ingen opmærksomhed, fordi svinebakterien MRSA har sat sig tungt på dagsordenen blandt medier og politikere.
Ikke mindst siden det i foråret kom frem, at svinebakterien siden 2012 havde kostet fire dødsfald.
Det giver ingen mening, da CPE er en langt større trussel, mener overlæge Robert Skov fra Statens Serum Institut.
- CPE er en betydelig større trussel mod folkesundheden, fordi vi næsten ikke har mere antibiotika til at behandle den, siger han.
Det er god timing
Derfor bør man også gøre blandt andet CPE til en del af den handlingsplan, der er lavet til at bekæmpe MRSA, mener Robert Skov.
- Timingen er ret god. Vi har en nærmest eksplosiv stigning i antibiotika-resistens i udlandet. Men vi har trods alt stadig så få tilfælde, at vi er i stand til at bekæmpe problemet, hvis vi griber ind nu, siger han.
Hos Sundhedsstyrelsen er de i gang med at kigge på, om der skal indføres nationale retningslinjer for andre multiresistente bakterier.
- Vi er ikke færdige med overvejelserne men regner med, at vi i givet fald vil kunne igangsætte arbejdet omkring årsskiftet, siger overlæge Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen.
P1 bringer klokken 13.00 i dag en dokumentar om emnet.