Flæskekok: Alle husker stegt flæsk fra barndommen

Det blev en kok fra Kolding, der lavede danskernes nye nationalret: Stegt flæsk med persillesovs.

Danmarks nye nationalret er stegt flæsk med persillesovs - kun tilsat lidt ekstra grønt. (Foto: © danskernesmad.dk)

Danskerne har kåret stegt flæsk med persillesovs som deres nationalret.

Den moderne variation over klassikeren er kreeret af souschef i køkkenet på hotel Comwell i Kolding, Ninna Bundgaard Christensen.

Hun har skelet til sin mors flæskeopskrift, der indeholdt masser af persille i sovsen, og så er retten blevet pimpet med lidt grønt i form af endivie-salat (julesalat) og fennikel.

- Det er jo altid rart at vinde, så det kan man jo ikke klage over, sagde Ninna Bundgaard Christensen umiddelbart efter offentliggørelsen af, at hendes ret var blevet udnævnt til Danmarks nye nationalret.

Hun mener, at årsagen til, at flæsken vandt slaget om at blive vore nationalret, ligger dybt forankret i danskernes maver.

Alle husker flæsk fra barndommen

- Jeg tror at mange af os - både unge og gamle - husker det fra vores barndom. Det er måske ikke noget, der bliver lavet så tit i dag, men det er noget, man husker at ens mor eller mormor lavede.

I forbindelse med kåringen af nationalretten er en række kokke blevet bedt om at nyfortolke de traditionelle retter, men Ninna Bundgaard Christensen fortæller, at hun har været tro mod den oprindelige ret og kun tilsat lidt grønt til katoflerne, flæsket og persillesovsen.

- Jeg synes, det blev lidt for tungt, hvis ikke der kom en grøntsag til, og så har jeg valgt en julesalat, der er lidt bitter, som kan harmonere op mod det fede, forklarer hun.

Nationalretten kommer ikke på menuen

Gæsterne på Comwell i Kolding skal dog ikke sætte næsen op efter stegt flæsk hver dag. Comwell er et konferencehotel, og derfor regner Ninna Bundgaard Christensen ikke med, at det bliver en daglig foreteelse med flæsk på menuen.