Kemobehandling skader ikke fostre så meget som troet

Danske eksperter konkluderer at kemobehandling af gravide ikke skader fosteret efter 12. uge

Nye anbefalinger gør, at kemobehandling af kræftramte gravide kan startes tidligere. (© colourbox.com)

Dansk Selskab af Obstetrikere og Gynækologer slår nu fast, at kemobehandling ikke skader det ufødte barn efter 12. uge i graviditeten.

Ifølge Karina Dahl Steffensen, der er læge på kræftafdelingen på Vejle Sygehus, så kan det forhåbentlig være med til at forhindre en række fødsler, der bliver sat i gang alt for tidligt.

Håber på tidligere behandling

-Tidligere har man nok haft det lidt på fornemmelsen, at der er nogen, der har valgt at vente med at starte kemoterapi til efter fødslen, og det har måske gjort, at man i flere tilfælde har valgt at sætte fødslen tidligere igang, så man kunne komme igang med at behandle kvinden.

-Man kan håbe på, at man nu godt tør at gå igang med at behandle kvinderne, mens de er gravide, så man kan komme tidligt i gang med at behandle kvinden, og vente med at forløse barnet til det er mere modent, siger Karina Dahl Steffensen.

Der kommer nye retningslinjer

Mellem 50 og 60 danske kvinder rammes hvert år af kræft, mens de er gravide. Ifølge fagbladet Dagens Medicin er andelen af kræftramte gravide blevet større i løbet af de sidste 30 år, og det hænger blandt andet sammen med, at kvinderne er blevet ældre, når de venter børn. 

Nu bliver det så nemmere at rådgive det stigende antal gravide, der bliver ramt af kræft. Ifølge Dagens Medicin kommer der nemlig snart nye retningslinjer for kræftramte gravide.

Lettere vej til viden

Læge på Vejle Sygehus' kræftafdeling, Karina Dahl Steffensen, er med i en europæisk taskforce,  der beskæftiger sig med kræftramte gravide, og hun er glad for de nye anbefalinger.

-Jeg synes, at der er noget mere konkret, at forholde sig til nu. Tidligere har man muligvis søgt på nettet, når man har haft en gravid kvinde med cancer i sin konsultation, man har måske kontaktet kolleger for at få råd.

Nu er der en struktureret samling af viden og anbefalinger og en retningslinje. Alt andet lige, så synes jeg, at det må være noget nemmere at opsøge viden på det her område, siger Karina Dahl Steffensen.

Retningslinjerne bliver sendt ud af Dansk Selskab af Obstretrikere og Gynækologer til marts, og er lavet på baggrund af erfaringer med kemobehandling af gravide i andre europæiske lande.