Flere bliver afhængige af mobilen

Flere danskere er afhængige af deres mobiltelefonen, og det giver øget risiko for stress.

Flere og flere bliver afhængige af at tjekke mobilen, og det giver øget risiko for at overbelaste hjernen. (Arkivfoto) (© ColourBox)

Den ligger der, når vi står op. Den informerer os, når vi spiser morgenmad. Vi tjekker den på arbejdet. Om aftenen er den igen på banen, og som et trofast kæledyr følger den os i seng.

Vores mobil telefon fylder mere og mere i vores liv, og flere af os er blevet afhængige af mobilen.

- Folk synes, de skal være på og til at få fat i hele tiden, siger stresscoach Tina Tangdahl, der ofte behandler stressede klienter, som er afhængige af deres mobiltelefon.

Risiko for overload

Flere undersøgelser viser, at de mest mobilaktive af os tjekker mobilen 100-150 gange om dagen. Er du en af dem, vil du sikkert tjekke din mobiltelefon inden for de næste syv minutter.

- Vi fylder vores hjerne med en hel masse input. og helt ærligt så er der ikke ret mange af disse input, som vi reelt skal bruge til noget, siger Tina Tangdahl. Hun fortsætter:   

- Vores hjerne er ikke bygget til, at vi skal være i gang hele tiden. Så vi risikerer at få overloaded os selv og vores hjerne, og så kan vi i virkeligheden ikke være på, hvor det er vigtigst.

En uheldig udvikling

Ifølge psykolog og ph.d. Morten Fenger, der forsker i internetbaseret selvhjælpsterapi, er det kun begyndelsen på en uheldig udvikling.

- Vi vil se flere og flere, der bliver afhængige af nettet, eller som har det som en eller anden trøst, som gør at de ikke fungerer så godt socialt blandt rigtige mennesker, men de fungerer godt på nettet, siger Morten Fenger.

Statistisk set er der et stigende antal danskere, der er afhængige af deres mobiltelefon, og flere af os er ikke klar over det, lyder det fra Morten Fenger.