Når kalenderen viser 1. september, så er det ikke længere Falck, men det hollandske ambulanceselskab, Bios, der skal stå for ambulancedriften i Syd - og Sønderjylland og på Fyn. Men de reddere, der skal køre i ambulancerne, har ikke længere tillid til, at Bios kan løfte opgaven på forsvarlig vis.
- Vi tror ikke på projektet mere, siger Søren Steen, der er tillidsmand for Falck-redderne i Sønderborg, til DR Syd.
Brev til regionen
Redderne i Aabenraa, Tinglev, Haderslev og Vojens har sendt samtlige regionrådspolitikere i Region Syddanmark et brev, hvori de udtrykker frustration og manglende tro på Bios.
Efter brevet er blevet sendt, har redderne i Sønderborg, Ribe, Bramming, Grindsted, Billund og Vejen fulgt trop og erklærer nu også manglende tillid til Bios.
Redderne er især utilfreds med, at de endnu ikke har fået deres arbejdsvilkår at vide. Og de frygter, at Bios ikke kan leve forsvarligt op til opgaven, som træder i kraft 1. september.
Reddere søger væk
Suppleant for tillidsmanden for Falck-redderne i Assens på Fyn, Finn Andersen, er enig i kritikken og oplyser, at 18 reddere i nærområdet har søgt andre udfordringer, fordi de ikke vil arbejde for Bios.
- Vi mener, vi har været langmodige i forhold til at vente på vagtplaner og de betingelser, vi skal arbejde under. Vi vil ikke blive ved med at vente, siger han til DR Fyn.
Direktør: Tilliden skal genskabes
I morgen skal Morten Hansen, der er administrerende direktør for ambulanceselskabet Bios, over for politikere og embedsfolk i Region Syddanmark redegøre for, hvordan han vil genskabe tilliden til de syddanske ambulancefolk.
- Tillid kommer igennem dialog. Det bruger vi meget tid og energi på i øjeblikket. Vi holder stationsmøder. Og vi holder mange individuelle møder med redderne, siger han.
Og det er vigtigt, tilliden bliver genskabt, siger Venstres Thyge Nielsen, der er formand for det præhospitale udvalg i Region Syddanmark.
- Vi har ikke noget ambulanceberedskab efter 1. september, hvis vi ikke har Bios, siger han.
Firma er på slingrekurs
Regionsrådsmedlem for SF, Karsten Hønge, er skeptisk.
- Med den slingrekurs, som Bios har kørt indtil nu, kan jeg simpelthen ikke tro, at de er i stand til at løse opgaven forsvarligt, siger Karsten Hønge, der i samarbejde med Enhedslisten foreslår, at Region Syddanmark ved næste regionsrådsmøde lægger en nødplan i tilfælde af, at Bios ikke kan løfte opgaven.
Snart for sent til nyt udbud
Bios har indtil 1. juni til at anvise det personale, de skal bruge til opgaven. Men, hvis selskabet ikke når det, så kan Region Syddanmark, ifølge formand for det præhospitale udvalg i regionen, Thyge Nielsen, ikke nå at sende opgaven i udbud igen. I yderste konsekvens skal Region Syddanmark selv stå for ambulancedriften.
- Det er bestemt ikke et ønskescenarie. Vi vil gerne have opgaven udliciteret. Det har aldrig været regionen selv, der har stået for ambulancedriften, så det vil være helt forkert, siger Thyge Nielsen, der understreger, at han er sikker på, at Bios er i stand til at løfte opgaven.
I august 2014 vandt Bios Ambulance Service Danmark udbuddet om at køre ambulancer i Syd - og Sønderjylland og på Fyn fra 1. september 2015. Bios kom, ifølge Region Syddanmark, med de mest fordelagtige tilbud set ud fra en samlet vurdering af økonomi, kvalitet og leveringssikkerhed.