Flere og flere elever på ungdomsuddannelserne har behov for psykologhjælp. Og på langt de fleste uddannelsessteder tilbyder man psykologhjælp til elever med akut behov.
Men psykologhjælpen koster rigtig mange penge, og udgifterne bliver dækket direkte fra skolens budget. Dermed forsvinder der penge, som kunne være brugt til undervisning, bøger eller andre relevante udgifter.
- Penge som i princippet er givet til at vi skal lave undervisning for dem, bruger vi istedet på at forsøge at få unge mennesker til at synes at deres liv er til at holde ud, fortæller Lars Kofoed, der er rektor på Haderslev Katedralskole.
Investering der kan betale sig
Ifølge en rundringning som P4 Syd har lavet varierer ungdomsuddannelsernes udgifter til psykologhjælp mellem 60.000 og 300.000 kr, og det er væsentlige beløb for skolerne.
Alligevel kan det godt betale sig at tilbyde psykologordningen. Pengene kommer nemlig hjem igen, hvis eleven fuldfører uddannelsen istedet for at droppe ud.
- Vi får et bestemt beløb for hver elev så længe de går her, og så længe de består eksamener. Det får vi taxameter for, så det er en del af de almindelige skolepenge der går til psykologhjælp til dem der har behov for det, fortæller Lars Kofoed fra Haderslev Katedratskole.
Ikke skolernes opgave
Psykologhjælpen er dermed blevet en del af skolernes opgave og udgifterne er budgetteret på lige linje med rengøring, bøger og undervisning.
Alligevel er der stor utilfredshed med, at opgaven ligger hos den enkelte skole.
- Vi er inde og trods alt tale om en en visitering og et støtte behov, der egentligt hører hjemme i sundhedsvæsenet, siger rektor på Haderslev Katedralskole, Lars Kofoed.