Det er individuelle vurderinger, der skal afgøre, om handicappede kan få førtidspension.
Det fastslår beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, efter DR Syd i denne her uge har sat fokus på handicappede og deres muligheder for at få en førtidspension.
- Dem, der kan, skal have mulighederne, og vi skal ikke være bange for at åbne vores arbejdspladser op også over for mennesker med handicap, siger Mette Frederiksen (S) og fortsætter:
- Men det er klart, at hvis man er meget syg og meget handicappet, så kan det rigtige svar en gang imellem være førtidspension. Det handler om det enkelte menneske, derfor skal det altid være en individuel vurdering, siger Mette Frederiksen.
Ung mand med autisme får afslag på førtidspension
I Esbjerg kan en ung mand, der udviklingsmæssigt er på niveau med en 10-årig, ikke få førtidspension. Han skal i stedet i arbejdsprøvning, og i Aabenraa står en ung autist i samme situation.
Og den slags sager er der blevet langt flere af, fortæller Socialpædagogernes forening, der har kigget på tallene.
Tildeling af førtidspensioner er lavere end forventet
Manu Sareen (Rad.V), der er minister på det sociale område, siger i dag i et skriftligt svar til DR Syd, at ministeriet nøje følger med i, hvor mange der får tilkendt førtidspension, og hvor mange der bliver visiteret til fleksjob.
- De seneste tal for tilkendelser af førtidspension ligger lidt lavere, end vi havde forventet, men jeg synes, det er for tidligt at konkludere noget endnu, lyder det fra ministeren.
Men han understreger, at reglerne er meget klare på området.
- Hvis det er tydeligt for kommunen, at her er et menneske, som ikke kan og aldrig vil kunne klare et job på arbejdsmarkedet, så skal det menneske ikke fastholdes på for eksempel kontanthjælp eller i jobtræning. Hvis den rigtige løsning tydeligvis er førtidspension, så skal der selvfølgelig tilkendes førtidspension, mener Manu Sareen.