Socialpædagoger: Mange udviklingshæmmede presses

Der er sket en stigning i antal udviklingshæmmede, som nægtes førtidspension. Det oplever de, der arbejder med dem til dagligt.

Socialpædagogerne oplever også, at udviklingshæmmede i stigende grad får nej til førtidspension og henvises til kontanthjælp og arbejdsprøvning.

Det fortæller socialpædagogernes forbundsformand Benny Andersen:

- Vi ser flere og flere af de situationer. Det er sket inden for det seneste halve til hele år, siger han.

Socialpædagoger bakker op om landsforenings udmelding

I går kritiserede landsforeningen for udviklingshæmmede, LEV, kommunerne for at give udviklingshæmmede urimelige afslag på førtidspension.

Det skete med udspring i historien om 18-årige Martin Kristensen fra Gredstedbro i Sydvestjylland. Selv om han mentalt er som en 10-årig, har Esbjerg Kommune alligevel besluttet at arbejdsprøve ham.

LEV kalder Martin Kristensens tilfælde absurd, og advarer om, at det ikke er enestående:

- Omkring 25 procent af de sager, vi betragter som 'glatte sager' til førtidspension, er der problemer med, fortæller Dan Schimmel, der er politisk konsulent hos LEV

Mens Martins storebror, der også er udviklingshæmmet, får førtidspension på omkring 12.000 kroner om måneden, må Martin med kontanthjælp nøjes med 3.265.

Kassetænkning presser de udsatte

Ifølge LEV sker de urimelige afslag fordi de ansatte i jobcentrene fokuserer ensidigt på regeringens mantra om, at ingen under 40 år skal på førtidspension.

Men den regel er undtaget folk, der åbenlyst ikke kan tage normalt arbejde. Og den kategori tilhører mange udviklingshæmmede, siger Benny Andersen: 

- Der er mange udviklingshæmmede, hvor det ikke giver mening at stille det spørgsmålstegn. Det skaber en stor usikkerhed og frustration, fastslår han.

Esbjerg Kommune fastslog i går overfor DR Syd, at den lever op til de gældende regler.