Kontanthjælpsmodtagere aner ikke, hvad der ruller ind på kontoen

Mange kontanthjælpsmodtagere ved ikke, hvor meget de kan forvente at få udbetalt i morgen, når pengene går ind på kontoen på grund af den nye kontanthjælpsreform.

Flere kontanthjælpsmodtagere er i tvivl om, hvor meget der står på kontoen, når pengene tikker ind i morgen. (© DR)

Skal bilen sælges eller skal madbudgettet reduceres?

De spørgsmål går mange kontanthjælpsmodtagere rundt og stiller sig selv, her dagen inden kontanthjælpen går ind på kontoen i morgen.

Det er den nye kontanthjælpsreform, der trådte i kraft den 1. januar i år, der er skyld i de mange bekymringer. Blandt andet fordi, at mange samlevende par ikke aner, hvorvidt de rammes af den såkaldte gensidige forsøgerpligt.

DR har været i kontakt med flere af ydelseskontorerne i borgerservice- og jobcentrene, og i Syd- og Sønderjylland har man på seks ud af otte kontorer bemærket flere henvendelser fra frustrerede kontanthjælpsmodtagere, der ikke kender deres situation.

Gensidig forsørgerpligt bekymrer

I Aabenraa er det især bekymrede borgere, der ringer og spørger til gensidig forsørgerpligt, fortæller Jette Nielsen, fagkoordinator i Ydelse i Aabenraa Borgerservice.

- Vi har haft rigtig mange opringninger, fordi folk er usikre på, hvad de får udbetalt, og om de får en udbetaling, dem der er samlevende.

Heidi Sørensen på 38 år har været på kontanthjælp, siden hun for nogle måneder siden mistede sit arbejde. Og hun er én af dem, der frygter at miste kontanthjælpen. Hendes samlever har nemlig fast arbejde som automatikfagtekniker og tjener nok til, at det vil påvirke hendes ydelse.

Risikerer at miste hele indkomsten

-  Jeg kan jo risikere, at jeg slet ingen penge får, og jeg kan risikere, at jeg får lidt. Jeg skal til at spare nogle andre steder, jeg skal måske af med min bil, og jeg kan risikere, at mine børn ikke kan gå i daginstitution mere, siger Heidi Sørensen. 

Det er ikke kun hos de samlevende, at der er uklarhed om, hvad der går ind på kontoen. Også mange unge under 30 år går rundt i uvished om, hvorvidt deres kontanthjælpsydelse reduceres til en uddannelseshjælp, der svarer til en SU.

Kontanthjælpsreformen siger nemlig, at alle uddannelsesparate under 30 år skal have en indkomst svarende til SU, da de skal have et incitament for at gå i gang med en uddannelse.