60-årige Lisbeth Olsgaard fra Næstved får medicin for 360.000 kroner om året for at holde smerterne fra leddegigt nede. Hun har fået medicinen i otte år, og det er den dyreste gigt-medicin, der findes på markedet.
Hun er bange for at den prioriteringsdebat, politikerne er i gang med vil ramme hende og mange andre gigtpatienter.
Medicinen er alle pengene værd
Hun levede i mere end 20 år i et smertehelvede før hun fik bevilget den dyre medicin, og det ønsker hun ikke at opleve igen.
- Jeg levede i et smertehelvede og kunne intet. Jeg ved godt, min medicin er dyr, men det kostede også mange penge at give mig al den anden medicin, jeg fik i mange år, og jeg var ofte indlagt, fortæller Lisbeth Olsgaard og fortsætter:
- I dag har jeg et godt liv og kun få anfald. Livskvalitet kan slet ikke gøres op i penge.
Lisbeth Olsgaard blev førtidspensioneret allerede som 30-årig på grund af leddegigten. Måske kunne hun fortsat have arbejdet, hvis den nye biologiske medicin havde været på markedet dengang.
Medicindebatten skal ikke tage medicin fra patienterFormanden for Region Sjælland, Jens Stenbæk, vil ikke bruge prioriteringsdebatten til at tage medicinen fra patienter med store smerter. Han vil bruge den til at presse medicinalvirksomhederne ned i pris. Det har de gjort med stor succes i Norge.
- I Norge har politikerne sat et loft for, hvor meget medicin må koste, og det bliver vejet op imod den gavn, det kan gøre for patienterne. Den prioritering er vi også nødt til at foretage i Danmark, siger Jens Stenbæk.
I Region Sjælland har sygehusene netop fået pålagt besparelser på 100 millioner resten af året. Det rammer i flæng. Ledige stillinger bliver ikke genbesat f.eks. på laboratorierne, hvor bioanalytikerne så skal løbe hurtigere for at nå det samme.
Medicin bliver allerede prioriteret i dag
Formanden for den regionale lægemiddelkomité, sygehuschef, dr. med Teis Andersen siger:
- Det er forkert, hvis man tror, der ikke bliver prioriteret i dag. Det sker bare skjult, fordi det er klart, de dyrere lægemidler skal betales, siger han og fortsætter:
- Når sygehusbudgetterne ikke må stige, så falder besparelserne bare helt andre steder. Jeg mener, at det er oplagt, at politikerne skal prioritere ved at sætte rammerne efter samråd fra os med den faglige indsigt.