I Lolland kommune er borgmester Holger Schou-Rasmussen (S) umiddelbart begejstret for ideen, hvis energiselskaber som Vattenfall eller DONG vil opkøbe huse i tyndt befolkede områder, rive dem ned og erstatte dem med vindmøller.
På den måde slipper energiselskaberne for protester fra sure naboer. Og borgere i kommuner som Lolland kan slippe af med usælgelige huse, siger borgmesteren.
Emmy: Vi fik et godt tilbud
- Vi har rigtig mange landsbyer, hvor op til 35-40 procent af ejendommene står tomme eller er til salg. Og der kunne det være fornuftigt at undersøge, om det lade sig gøre her. Men det skal foregå ordentligt og i dialog med borgerne, understreger Holger Schou-Rasmussen.
I Nordjylland har Vattenfall planer om at opkøbe en mindre landsby med i alt 20 ejendomme. Ejendomme, der typisk er svære at sælge for borgerne.
Nogle borgere har allerede solgt deres ejendom. De er godt tilfredse med opkøbene.
- Vi fik et godt tilbud, hvor vi mere eller mindre selv kunne sætte prisen, siger nordjyske Emmy Christiansen.
Lolland har 4.000 tomme boliger
Holger Schou bider mærke i, at Vattenfalls fremgangsmåde tilsyneladende går ud på, at tage direkte kontakt til beboerne i området og selv forhandler en aftale på plads. Således skal kommunen ikke ud og ekspropriere de berørte ejendomme.
- Det skal være et frit valg. Men vi må erkende, at vi bor i et område hvor boligmarkedet er slået i stykker.
- Vi har 4.000 tomme boliger, og det her kunne være muligheden for folk at komme ud af det hus, de kan være stavnsbundet i. Men har folk fundet deres drømmehus, der ligger perfekt, så skal de have mulighed for at blive boende og træffe det valg, siger Holger Schou-Rasmussen.
Den ens død den andens brød
Han erkender risikoen for, at visse områder kan blive så spækket med vindmøller, at folk flygter fra området.
- Det er klart, at vi skal have en balance for, hvor mange vindmøller, der kan stilles op, siger Lollands borgmester, der personligt ville ønske, at de små landsbysamfund kunne fungere og virke.
- Men der en ny historie og en ny fortælling om Danmark i gang, og det er man nødt til forholde sig aktivt til. Det kunne måske styrke nogle landsbyer, hvis der var andre landsbyer, der kunne finde aftaler med energiselskaber om, at dem afvikler man simpelthen, siger Holger Schou-Rasmussen.