Pigerne strømmer til konditorfaget

Når Kathja og de andre finalister i aften leverer kagekunst i "Den store Bagedyst" så vækker det bagelysten hos de unge.

Kathja Kristine Holm, Ringsted er en af de tre finalister i aftenens bagedyst på DR 1. På dagen gæstede hun P4-studiet i Næstved, hvor der blev bagt chai-kager i mikroovnen. (Foto: © Anders Bisgaard)

Klar - parat - bag. Når der er bagning på programmet i tv, så strømmer eleverne til erhvervsuddannelserne. Og det er især pigerne, der kaster sig over de søde sager på skolernes konditor-linier.

Antallet af konditorelever med lærepladser er i år på landsplan toppet med 120 procent siden 2011, mens bagerelever med lærepladser øst for Storebælt topper med 150 procent, fortæller områdeleder for ZBC, Zealand Business College, Henrik Jørgensen.

Interessen for bager- og konditorfaget begyndte for alvor i 2010 med DRs program om Mette Blomsterbergs kager "Det søde liv". Og da første sæson af "Den Store Bagedyst" rullede over skærmen i 2012 fik faget endnu et boost.

Piger elsker pynt og  krummelurer

På ZBC i Ringsted, hvor man kan tage hovedforløbet til bager- og konditorfaget, betyder det en stor søgning til grunduddannelsen fra unge målrettede mennesker, fortæller Henrik Jørgensen. Og det er specielt pigerne, der søger lærepladser som konditor.

- Der er sket et skift. De sidste ti år har der været ti procent piger i klasserne, resten var drenge. Men nu er det lige omvendt, og det er kageprogrammer, der gør det, mener Henrik Jørgensen.

Ifølge ham taler det kreative i kagebagningen til størstedelen af pigerne.

- Der er noget kreativitet i kagebagningen. Pigerne kan godt se sig selv lave en bryllupskage og i det hele taget pynt. Mange piger er pyntedukker fra små af, og det kan de så overføre til noget kreativitet på de kager, de står og laver, lyder det fra Henrik Jørgensen.

Drengene vil slå i bolledejen

Drengene derimod bliver inspireret til at søge ind på bagerfaget.

- De vil hellere bokse i bolledejen og komme af med nogle energier, forklarer Henrik Jørgensen, der oplever, at de enkelte bager- og konditorforretninger får op til flere henvendelser om ugen fra unge, der vil uddannes indenfor faget, siger Henrik Jørgensen.

Han håber, at bageprogrammerne kan skaffe bagerfaget ind i varmeovnen igen, efter at det i en årrække har stået i skyggen af industribageriet.