Regn giver triste kornbønder og glade haveejere

Regnen er faldet tungt over flere dele af Danmark de seneste dage. Det giver nogle landmænd problemer. Til gengæld er regnvandet godt for de danske haveejere.

Nedbøren er landet tungt over store dele af Danmark, men for mange landmænd er den faldet alt for sent, da kornet er i modning, og flere steder har regnen generet høsten af vinterbyg, som er gået i gang. (Foto: © DR)

Endelig kom der regn fra oven, og mens haveejerne kan glæde sig over over fyldte regnvandstønder, så er begejstringen til at overse hos mange landmænd. Flere steder i landet er regnen nemlig kommet for sent og har gjort mere skade end gavn på markerne omkring os.

- Regnen er faldet på et tørt sted, den er bare kommet alt for sent. Især for dem, der høster kornafgrøder. Her er kornet gået i modning og flere steder i færd med at blive høstet, siger planteavlskonsulent i landbrugsorganisation Gefion, Henrik Aagaard.

Til gengæld har regnen været godt nyt for producenter af især majs, sukkerroer og foderroer, påpeger Henrik Aagaard.

Det bliver sværere at høste

Det er blandt andet på Sjælland og i det østlige Jylland, der er faldet meget regn. På Djursland faldt der på få dage op mod 100 milimeter nedbør. Det er et problem for Anders Hørup, der er landmand ved Kolind.

- Vi får en masse bøvl med at få det høstet. Det vil tage dobbelt så lang tid pr. hektar at få det høstet, siger han. 

Regnvand er bedre end postevand

Flere landmænd er altså godt trætte af regnvejret, men mange haveejere glæder sig over, at de visne blomster og halv-grå græsplæner har fået noget nedbør.

Haveselskabet opfordrer os til at vande blomster og køkkenhave med vand fra regnvandstønden, da den giver bedre næring til havens planter end almindelig vandhanevand.

- Postevand bliver pumpet op fra undergrunden og indeholder masser af kalk, mens regnvand er kalkfrit og dermed bedre for planterne, siger konsulent i Haveselskabet Dan Gabriel.

I en almindelig dansk parcelhushave falder der i gennemsnit en halv million liter vand og Haveselskabet har søsat projekt "Intelligent brug af regnvand" i samarbejde med Allerød og Middelfart Kommuner samt en række forsyningsselskaber.

Store nedbørsmængder forsvinder i græsset

- Regnvandstønden er ganske glimrende, men de helt store mængder nedbør, dem skal vi have ud i græsset og ned i bedene, og så er de væk efter en time eller to. Selv store nedbørsmængder som vi har set de seneste dage forsvinder hurtigt, når vi anvender regnvandet rigtigt, siger Dan Gabriel.

På Haveselskabets hjemmeside ditregnvand.dk kan man læse mere om, hvordan vi bedst muligt udnytter den ressource, der drypper ganske gratis ned til os fra den grå sommerhimmel.