Svineavlere kæmper for at undgå MRSA-åbenhed

Brancheorganisationen vil ikke have åbenhed om svinebakterien. Den beder derfor medlemmernes familier om historier, der kan påvirke myndighederne - for eksempel hvis børnene har mistet legekammerater på grund af af frygt for den mulitiresistente bakterie.

Danske svineavlere vil ikke have, at offentligheden får navne på de svinebesætninger, der har fået MRSA-bakterien. Den såkaldte svinebakterie. (Foto: © DR, DR)

Den store brancheorganisation Danske Svineproducenter kæmper videre for at undgå, at offentligheden skal få informationer om hvilke besætninger, der rammes af den multirestistente MRSA-bakterie, som kan smitte fra svin til mennesker.

Ombudsmand kræver åbenhed

I sidste uge skar folketingets ombudsmand igennem i en årelang strid og afgjorde, at fødevaremyndighederne skal frigive oplysninger om besætninger, der er smittet med MRSA - så naboer og det øvrige samfund ved, hvor bakterien findes.

Det har nu fået Danske Svineproducenter til at kontakte samtlige medlemmer for at samle "tørt krudt", som det formuleres.

Blandt andet efterspørger organisationen eksempler på, at frygten for MRSA har haft negative konsekvenser for landbofamiliernes sociale liv.

Har børnene mistet legekammerater?

I mailen til medlemmerne skriver Danske Svineproducenter blandt andet: "Det kunne eksempelvis (være) aflyste legeaftaler for jeres børn, negative bemærkninger fra naboer eller andre eksempler".

Folketingets ombudsmand anerkender i sin redegørelse 6. juni, at der er risiko for "stigmatisering".

Men ombudsmanden slår også fast, at offentligheden har en "særlig interesse" i miljøoplysninger om MRSA-smittede besætninger - og at hensynet til offentligheden i dette tilfælde må veje tungest.

Formanden for Danske Svineavlere Henrik Mortensen mener, at ejerforholdene i dansk landbrug betyder, at oplysninger om en smittet besætning vil pege direkte hen mod familien på gården. Og Henrik Mortensen mener, at hensynet til privatlivet bør veje tungest:

Formand: Jeg kan ikke se hvad offentligheden skal bruge det til

- Navnet på min virksomhed er også mit navn. Hvis man oplyser mit gårdnavn ud til offentligheden, så har man også offentliggjort min familie - og dermed en mulighed for at det kan give nogle ubehageligheder, siger han.

I mailen til medlemmerne skriver Danske Svineavlere, at organisationen "overvejer at skride til retslige skridt".

Formand Henrik Mortensen vil ikke på nuværende tidspunkt uddybe, hvad det betyder, men vil afvente, hvad der kommer ind af meldinger fra medlemmerne og deres familier. Men formandens holdning er klar:

- Vi vil gerne undgå, at dette bliver åbnet og kommer ud til alle. Jeg kan simpelthen ikke se, hvad offentligheden skal bruge det til, fastslår Henrik Mortensen.

Ifølge Statens Serum Institut blev 648 danskere sidste år syge af MRSA-stafylokokker - næsten en tredobling i forhold til året før. Myndighederne har siden 2012 konstateret fire dødsfald på grund af MRSA.