I Lolland Kommune er eleverne i gennemsnit fraværende 16,8 skoledage hvert år. Det høje antal fraværsdage skyldes ifølge borgmester Holger Schou Rasmussen (S) kommunens store sociale problemer.
- Vi kæmper en hård kamp med at få både voksne og børn og unge til at forstå, at det er vigtigt, at man har noget at stå op til.
I gennemsnit har en skoleelev på en dansk skole 11,4 fraværsdage om året. Men analysen, som DR's undersøgende databaseredaktion har lavet, viser store forskelle i fraværet.
På de hårdest ramte skoler mister børnene i gennemsnit et helt års skolegang til fravær.
Vanskeligt at få vendt udviklingen
På Lolland har man arbejdet målrettet på at få vendt udviklingen, men ifølge Holger Schou Rasmussen, så vil det tage nogle år før udviklingen slår igennem.
- Vi har taget den her udfordring på os, og vi har arbejdet meget målrettet med den de sidste fire-fem år. Og vi har startet nede fra, så vi håber at det på et tidspunkt vil give bonus. Men det er vanskeligt at få vendt udviklingen, erkender borgmesteren.
- Vi har jo nogle helt andre udfordringer end for eksempel Gentofte, i forhold til hvilken uddannelsesbaggrund man kommer med. Hvis man kommer fra en familie, hvor man ikke rigtig har fået foden indenfor på arbejdsmarkedet, så skrider normerne. Det er det vi kæmper med.
Motivationsvejledere skal hjælpe børnene på vej
Lolland kommune har også ansat såkaldte motivationsvejledere som skal hjælpe skolerne i arbejdet med at få børnene til at passe deres skole.
- Vi tager simpelthen ud i hjemmene og banker på dørene og snakker med forældre og børn. Men det foregår på et ligeværdigt plan uden løftede pegefingre. Vi skal finde årsagen til at motivationen måske mangler.
Borgmester Holger Schou Rasmussen håber, at indsatsen med tiden vil slå igennem i statistikkerne.
- Lige nu er det absolut ikke tilfredsstillende, men vi håber, at de tal retter sig stille og roligt, så vi kommer hen i nærheden af det der er gældende for resten af landet.