Plejefamilierne er blevet for gamle

Kommuner jagter yngre plejefamilier. Det nuværende korps nærmer sig pensionsalderen.

Børn der vokser op i familiepleje klarer sig bedre senere i livet end børn, der vokser op på en institution. Derfor søger kommunerne flere, og især yngre, plejefamilier. (Foto: © Kamma Kronborg Heick, DR København)

Børn, der anbringes i plejefamilier, klarer sig i bedre senere i livet end børn, der bliver anbragt på en institution.

Det blev dokumenteret i Barnets Reform, som er en del af Socialstyrelsen arbejde med anbragte børn. Det er en reform, der blandt andet skal sikre barnets tarv og rettigheder.

Kommuner over hele landet går nu på intensiv jagt efter flere egnede plejefamilier, da det nuværende korps i mange tilfælde nærmer sig bedsteforældre-generationen.

- Vi kan tydeligt ud fra vores medlemsregister se, at mange plejefamilier har høj anciennitet og derfor nærmer sig en alder, hvor de ikke kan være plejefamilier længere, siger formand for socialpædagogerne, Benny Andersen.

At være plejefamilie er en opgave for hele livet

Kommunerne bør finde nye, yngre plejefamilier, vurderer Benny Andersen.

- Kommunerne får i høj grad brug for at tiltrække nye familier, selvom det bliver svært. Plejefamilier har ingen øvre arbejdstid og kan ikke sidestilles med andre lønmodtagere, pointerer Benny Andersen.

En af de familier, der gennem 25 år har åbnet deres hjem for børn i familiepleje, er Gitte og Jesper Tornbo. De bor på en større landejendom nær Fuglebjerg, parrets egne børn er flyttet hjemmefra, og de huser i dag tre børn, som de har haft fra de var helt små.

- For os er det en livsopgave og vigtigt ikke at gøre forskel på egne børn og plejebørn.

- Man skal gøre sig klart, at det er et job, der strækker sig over 24 timer, alle ugens dage, hele året. Og vi nyder, når tidligere plejebørn, der for længst er flyttet fra os, besøger os, da vi jo også er at regne for en del af familien, siger Gitte og Jesper Tornbo.

Kommune på jagt efter yngre familier

I Næstved har kommunen indledt en kampagne for at få flere yngre familier til at påtage sig opgaven.

- Vi har især brug for familier under 45 år, da vi ofte står med et barn, som må hentes på fødeafdelingen, siger familieplejekonsulent i Næstved Kommune, Kaare Therkelsen.

Godt 12.000 børn er anbragt udenfor eget hjem - heraf vokser mere end halvdelen op hos en plejefamilie.