I halvandet år har en gruppe naboer til kæmpevindmøller på Lammefjorden ventet på afgørelse fra Natur- og Miljøklagenævnet.
Borgerne vandt i februar 2012 en sag i Østre Landsret der gav dem ret i, at VVM-redegørelsen for møllernes opsætning ikke var korrekt udført.
Men nu, halvandet år senere, har Natur- og Miljøklagenævnet endnu ikke taget stilling til, om der skal en ny VVM-redegørelse til.
Sundhedsmæssige konsekvenser
Og det har store sundhedsmæssige konsekvenser for naboerne, der bor tæt ved møllerne. Det siger Boye Jensen, én af naboerne og tidligere formand for Naboer til Vindmøller.
- Det er helt uudholdeligt for os at have vores bolig og vores virksomhed herude. For vores eget vedkommende, så har vi været nødt til at flytte, siger Boye Jensen.
Ifølge naboerne, så er det infralyd eller lavfrekvent støj, der skader. Den kan man ikke nødvendigvis høre, men man kan mærke den.
- Symptomerne minder mere og mere om langtidsstress. Det er dét, vi er udsat for, siger Boye Jensen.
Møller i modvind
På det seneste er møllerne kommet i kraftigere modvind politisk set. Fra næsten at have en hellig status, så er vindmøllerne kommet i modvind.
Regeringen har besluttet, at de helbredsmæssige konsekvenser af at bo tæt på vindmøller skal undersøges. Det har fået flere kommuner, deriblandt Holbæk, hvor Hagesholm-møllerne står, og Odsherred til at sætte alle mølle-planer på standby.
Hans Christian Schmidt fra Venstre, der blandt meget andet tidligere har været Miljøminister og dermed stået med ansvaret for vindmøllerne, er fortørnet over sagen fra Hagesholm.
- Det er helt ufatteligt. I særlig grad fordi de her mennesker er udsat for helbredspåvirkninger. Jeg tror simpelthen det er fordi, det har med vindmøller at gøre, siger Hans Christian Schmidt.
Fornemmelsen af, at sagen bliver trukket i langdrag fordi der er tale om vindmøller har Boye Jensen fra Hagesholm også.
- Det er fordi, det går møllerne imod, at det tager så lang tid. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Der er ingen sager, der er gået vindmøllerne imod før. Og det er jeg overbevist om, at det er grunden til, at der ikke kommer en afgørelse.
Afviser anklagen
Den anklage afviser ankechef Nina Herskind fra Natur- og Miljøklagenævnet.
- Det kan jeg fuldstændig afvise. Ingen sager, uanset art, bliver trukket i langdrag bevidst, siger hun.
Natur- og Miljøklagenævnet erkender at sagsbehandlingen har været langsom, men det skyldes ikke, at sagen handler om vindmøller.
- Vi forstår hvor generende det her kan være for den enkelte, men vi arbejder hårdt for at nedbringe sagsbehandlingstiden i alle slags sager.
Nævnet forventer, at færdiggøre sagen i slutningen af oktober måned.