Den danske krigsindsats bliver holdt ude af valgkampen, fordi partierne ikke tør diskutere deres fejlslagne politik.
Det mener Enhedslistens spidskandidat i Østjylland, Nikolaj Villumsen, der undrer sig over, at den danske krigsindsats igennem de seneste 20 år fylder så lidt i valgkampen.
- De partier, som har bakket op om, at Danmark den ene gang efter den anden er gået med i forfejlede krige, tør ikke tage debatten med befolkningen. Det virker som om, at de er bange for vælgernes dom over deres mange fejltagelser, siger han.
'Amerikanerne ringer - vi bomber'
Nikolaj Villumsen nævner Irak-krigen i 2003 som et eksempel på en fejlslagen krig.
- Ikke alene var den ulovlig. Den var også med til at skabe det kaos, som har banet vejen for ekstremisterne fra Islamisk Stat, siger han. Nikolaj Villumsen insisterer på, at man er nødt til at have en diskussion, om det også er i orden, at vi fra dansk side fortsætter med at bombe, hver gang den amerikanske regering ringer fra Washington, eller om vi hellere burde føre en anden udenrigspolitik, siger han.
Wammen: Vi forsvarer civilbefolkningen
Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) afviser, at regeringen ikke tør diskutere Danmarks rolle som krigsførende nation.
Men han mener, at Danmarks yder en vigtig indsats i krigen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS).
- Vi forsvarer lokalbefolkningen i området som en del den koalition på 60 lande, som den irakiske regering har bedt om hjælp fra. Det er slet ikke ufarligt, og jeg synes, at de danske tropper fortjener alt mulig støtte og respekt, siger han.
Træner irakiske soldater
Han henviser til at danske F-16 fly lige nu bomber terrorbevægelsen Islamisk Stats stillinger i Irak, og at danske soldater er med til at træne irakiske soldater, så de selv er i stand til at bekæmpe IS.
Nikolaj Villumsen anerkender, at der skal gøres en kraftig indsats for at bekæmpe Islamisk Stats terror, men han mener ikke, at det bør ske ved at støtte de irakiske myndigheder, som han anser for at være et både undertrykkende og korrupt regime.
- Vi bør i stedet satse på at hjælpe de lokale demokratiske kræfter som for eksempel kurderne i området, mener han. Et langt og sejt træk
Forsvarsministeren pointerer, at han ikke lukker øjnene, når der bliver begået overgreb - også fra de irakiske regeringsstyrker.
- Det er netop derfor, at vi også træner de irakiske soldater i krigens love. Der er tale om et langt og sejt træk. Og den danske militærindsats står jo heller ikke alene. Vi følger op med både diplomatisk og humanitær indsats, siger ministeren.