Der er meget stor forskel på rig og fattig i valgkampen.
En rundspørge fra DR Østjylland viser, at næsten halvdelen af de østjyske folketingskandidater bruger mindre end 20.000 kroner til plakater og det andet kampagnemateriale.
Til gengæld er der en lille eksklusiv gruppe, der har over fem gange så meget nemlig 100.000 kroner eller mere.
Kandidat: Hver krone er nødvendig
En af de rige kandidater er socialdemokraten Kim Qvist. Selv om han ikke sidder i folketinget nu, har han et budget på 120.000 kroner.
- De midler, vi har sat af, er ikke en krone for meget. Det er det ikke set i forhold til, at jeg ikke er verdens mest kendte kandidat, da jeg er ny i Aarhus-området, siger Kim Qvist.
Partifællen, den tidligere økonomiske vismand, Christen Sørensen, stiller op i nabokredsen Aarhus Nord. Men selv om de er fra samme parti, ligger de to kandidater i hver sin ende af pengeskalaen, for Christen Sørensen har nemlig kun få tusinde kroner at bruge:
- Mængden af penge afhænger måske af lokale forhold. I andre kredse har man måske større finansielle midler. Vi har heldigvis ikke amerikanske tilstande, så jeg håber ikke, at det med pengene betyder ret meget. Men vi skal være nøgterne og erkende, at selvfølgelig betyder penge noget i forhold til at få skabt sig noget plads og lydhørhed i et meget broget mediebillede, siger Christen Sørensen.
Kim Quist tror ikke, at det kun er penge, der tæller i forhold til at blive valgt.
- Jeg tror da, at det betyder noget, men det betyder langtfra alt. Så var det jo altid de kandidater med flest penge, der blev valgt, og det er jo ikke tilfældet, siger han.
Forsker: Penge flytter kun få stemmer
Hvis man spørger en forsker, så flytter penge kun få stemmer i valgkampen.
Det siger valgforskeren Roger Buch fra Danmarks Medie og Journalisthøjskole i Aarhus på baggrund af rundspørgen:
- Penge hjælper selvfølgelig, men man kan jo gøre en masse andre ting, hvis man ikke har penge. Derfor kan man ikke vide sig sikker, selv hvis man har temmelig mange penge som kandidat, siger han.
Roger Buch mener, at penge kun er en lille ting blandt de mange faktorer, der afgør valget.
- Noget af det, der sætter grundniveauet for, om man har en chance, det er jo også, hvordan ens parti står. Hvis man for eksempel er kandidat for Dansk Folkeparti, så står man jo i den heldige situation, at partiet måske får sit bedste valg nogensinde. Det er jo afgørende for, om man har en chance overhovedet, siger Roger Buch.
DR Østjylland har sendt spørgeskemaet til 83 østjyske folketingskandidater. 57 har svaret.