Anita Birkbak bor lige op ad en stor svinefarm ved Hou, og de seneste måneders debat om resistente svinebakterier - MRSA - har sat sine spor hos hende.
Så det var med en stor portion spænding, hun tog plads sammen med 200 andre borgere i hallen i Hou i aftes.
Her havde Odder Kommune inviteret til borgermøde med en stribe eksperter.
- Jeg er kommet, fordi det er et interessant emne, og så bor jeg nabo til en svinefarm. Hvis han har bakterien i sin stald, hvor udsat er jeg så, lød det fra Anita Birkbak før mødet.
MRSA er i fremmarch
I år har lægerne fundet mindst tre gange så mange tilfælde med stafylokokbakterien som for fire år siden.
Professor Svend Ellermann-Eriksen fra Aarhus Universitetshospital mener, at tallene fortæller om en reel stigning.
- Det tager vi som et tegn på, at der må være flere besætninger, der er smittede. Vi bør gøre en indsats for at stoppe bakteriernes fremmarch, for det er bekymrende, hvis det fortsætter. Men på det niveau, det er nu, kan vi godt håndtere det. For så mange er der heller ikke, og så meget smitter det ikke, siger Svend Ellermann-Eriksen.
Bylder og sår der ikke heler
Det er kun ældre mennesker, sygehuspatienter og andre med nedsat immunforsvar, der bliver syge af svine-MRSA.
Derfor er antallet af syge mennesker lavt i forhold til, hvor mange der bærer rundt på smitten uden at mærke noget.
Men antallet af bylder og sår, der ikke vil hele, er steget fra omkring 20 for et par år siden til 46 i år i regionen.
Størst problem i Jylland
Og smitten er langt mere udbredt i Jylland end på Sjælland, oplyser Robert Skov fra Statens Seruminstituts MRSA-rådgivningstjeneste.
- Det er jo her, de fleste gårde er. Derfor er det helt naturligt, at det også er her, der findes flest smittede, siger han.
Eksperterne kunne dog berolige naboer med, at deres risiko ved at bo op ad en svinefarm er tæt på nul.
Det vigtigste er at bryde smittekæden
Det vigtigste mål i kampen mod de frygtede MRSA-svinebakterier er at få brudt smittekæden., siger Tinna Urth fra Statens Serum-institut.
- Det skal blive ude i stalden, og det kan man kun gøre, hvis man skifter arbejdstøj, tager brusebad for at få støvet af, og ved at man har en god håndhygiejne. Håndhygiejne er ufattelig vigtig for at forebygge infektionssygdomme.
Tinna Urth mener, det er realistisk at mennesker, der arbejder i svinestalde, ikke tager smitten med hjem.
- Det ved vi fra sundhedspersonale. Hvis de bor sammen med en MRSA-smittet, skal de testes to gange årligt, og det ser ud til at vi har succes med at holde dem MRSA-fri, siger hun.
Må godt lege med naboens børn
Anita Birkbak bor kun 100 meter fra naboens gylletank, og der bliver kørt gylle ud hele vejen rundt om hendes grund. Desuden er hun bekymret for, om hun og hendes børn kan blive smittet, når de leger med naboens børn.
Hun er beroliget efter at have overværet borgermødet.
- Jeg har hørt, at der sandsynligvis er MRSA i alle svinestalde. Men alligevel tør jeg godt lade børnene lege sammen. Sandsynligheden for at de bliver smittet er lille, og hvis de gør, er sandsynligheden for at de bliver syge af smitten, ikke særlig stor, sagde Anita Birkbak efter mødet.
Anita Birkbark fandt mødet informativt.
- Det var kompetente eksperter, men det viser også, at der er et problem, som skal tages alvorligt, siger hun.