Specialsygeplejersker skal hjælpe MRSA-smittede

To sygeplejersker med særlig viden om den resistente svinebakterie skal hjælpe smittede og praktiserende læger.

MRSA-smittede, praktiserende læger og ældreplejen får nu hjælp af to sygeplejersker på Aarhus Universitetshospital med særlig viden om den resistente svinebakterie. (© DR)

Der er bedre hjælp på vej til mennesker, der er smittede med resistente MRSA-bakterier.

Aarhus Universitetshospital har ansat 2 hygiejne-sygeplejersker med særlig viden om den sejlivede bakterie, og de skal blandt andet hjælpe praktiserende læger med svære tilfælde.

- Det kan være en kompliceret situation med vedvarende bylder, eller en familie, hvor man har den her smitte, der kører rundt i familien, siger den ene af de nye MRSA-hygiejnesygeplejersker, Bodil Forman.

Antibiotika hjælper ikke

MRSA-bakterien kan gøre det svært at behandle sygdomme, fordi almindelig antibiotika ikke bider på den.

Sidste år blev der fundet MRSA-bakterier hos 437 personer i Region Midtjylland, men spredningen går stærkt, og i år er der indtil videre fundet 353 MRSA-smittede.

Ud over rådgivning til de pratiserende læger skal Bodil Forman og hendes kollega også hjælpe ansatte i kommunernes ældrepleje.

Mange er angste

- Det kan være et plejehjem, hvor man har en beboer med MRSA, og hvor det kan være ganske nyt for personalet at stå med den her problemstilling, siger hun.

Langt fra alle smittebærere bliver syge, og derfor får mange af dem ikke fuldført deres behandling. Nogle vil også helst fortrænge, at de er smittebærere, fordi de har fået ubehagelige reaktioner fra omverdenen.

- Der er meget angst, og angsten smitter mere, end den her stafylokok smitter, siger Bodil Forman.