Mælkeproducenter skifter økologi ud med pesticider og kunstgødning

Rundt om i landet dropper flere og flere landmænd økologisk produktion. Det ærgrer miljøminister Kirsten Brosbøll.

Rundt om i landet dropper flere og flere landmænd økologisk produktion. Det ærgrer miljøminister Kirsten Brosbøll. ARKIV. (Foto: © Johnny Krone/Arkivfoto, DR)

Lars Fiil Frandsen fra Randers har været økologisk landmand i 15 år. Det er han ikke mere, for økonomien holdt ikke til det længere.

Han er ikke den eneste. 

17 andre af Arlas økologiske mælkeproducenter har siden 2013 meddelt, at de lægger om til konventionel drift. En ærgerlig men uundgåelig udvikling mener landmanden fra Randers.

- Det er da selvfølgelig sørgeligt. Men det er det, vi er oppe imod, siger Lars Fiil Frandsen og henviser til den stramme økonomi.

Flere køer gør det svært

I 2015 bliver EUs mælkekvoter fjernet, og det giver mulighed for at have flere køer og dermed producere mere mælk.

Men som økolog kræver flere køer mere græs, og så bliver det svært at følge med, forklarer Per Kølster, der er formand i Økologisk Landsforening.

- I mange år har økologisk landbrug haft en bedre økonomi end traditionelt landbrug. Men nu er det omvendt på grund af mælkekvoter, og det stiller konventionelt bedre, siger han.

Derfor er Lars Fiil Frandsen fra Randers nu konventionel mælkeproducent.

- Vi har altid været glade for at være økologer, men det kan ikke hjælpe noget hvis man ikke kan leve af det, man arbejder med. Så må man sadle om.

Minister: det er ærgerligt

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) er ærgerlig over udviklingen. For når landmænd lægger om til konventionelt landbrug går det stik imod regeringens mål om at øge antallet af økologisk dyrket hektar og det har klare miljømæssige konsekvenser siger miljøministeren.

- Når marker, der før blev dyrket økologisk, lægges om til konventionel landbrug, vil der naturligvis ske en stigning i forbruget af sprøjtemidler.

Ministeren mener dog ikke, at det sætter en kæp i hjulet for regeringens økologiske målsætning.

- Jeg har ikke set nogen statistik, der viser et drastisk fald i det samlede økologisk dyrkede areal i Danmark. Derfor mener jeg ikke der er grund til panik, siger Kristen Brosbøl.