Der er lidt af urtidsmennesket neandertaler i os alle sammen, og idag kommer godt 600 gymnasieelever fra hele landet til Aarhus for at få at vide, hvor meget der er i dem.
- De får præsenteret landsgennemsnittet for, hvor meget neandertal-dna vi alle sammen har, og de får deres egen neandertalprocent, så de kan se, hvordan deres egen neandertal-dna er i forhold til landsgennemsnittet, siger professor Peter Kjærgaard.
Neandertal-procenten er bare en af de oplysninger, som professor Peter Kjærgaard glæder sig til at fortælle gymnasieeleverne.
Forskerne kan fortælle, hvor danskerne stammer fra
Eleverne har bidraget til forskningen ved at lade sig gen-teste i den helt hidtil største undersøgelse af de nulevende danskeres stamtræ.
Derfor kan forskerne i Aarhus nu fortælle, hvor danskerne stammer fra - op til 8 generationer tilbage i tiden.
- Hvis man kommer fra Aarhus-egnen, er man blevet på Aarhus-egnen og har fundet en partner fra Aarhus-egnen, og lige sådan i andre dele af Danmark. Den danske befolkning har flyttet sig meget lidt, siger han.
Generne afslører søskende, fætre og kusiner
Elevernes gener har også afsløret, om de er i familie med hinanden.
- Vi kan se fætre og kusiner, grandfætre og grandkusiner og grand-grand-fætre og grand-grand-kusiner og så videre, forklarer han, men de oplysninger vil Peter Kjærgaard af etiske grunde ikke fortælle eleverne om i dag.
- De skal ikke pludselig få en forskrækkelse ved at opdage, at de har en søster, bror, fætter eller kusine, som de ikke kendte noget til, siger han.
Om et års tid håber Peter Kjærgaard at være så langt i kortlægningen, at han kan vise et stamtræ over danskerne, der går op til 1.000 år eller mere tilbage i tiden.