53-årige Susanne: Jeg var bange for at et skattesmæk ville tvinge mig tilbage i prostitution

Frygten for et økonomisk og retsligt efterspil afholder mange prostituerede fra at forlade branchen, vurderer KFUK's Sociale Arbejde.

53-årige Susanne har ønsket at være anonym i artiklen og billedet er derfor et modelfoto. (Foto: © a_kartha, Stock.xchng)

Frygten for et skattesmæk afholder prostituerede fra at søge hjælp til at kvitte sexbranchen.

- Jeg var specielt bange for, at SKAT skulle komme efter mig, når de fik at vide, at jeg havde tjent penge på prostitution uden at betale skat og samtidig var på kontanthjælp, siger 53-årige Susanne fra Aalborg, der ellers ønsker at være anonym.

Hun forsøgte for syv år siden at få hjælp til at komme væk fra branchen, men fik i første omgang kolde føddder, da der var udsigt til et økonomisk efterspil. 

Frygter dom for socialt bedrageri

Ifølge Marie Louise Løvengreen, der er udviklingschef hos KFUK's Sociale Arbejde, holder frygten for en stor regning mange prostituerede fra at søge hjælp:

- Det værst tænkelige scenarie for dem er i virkeligheden, at de får en dom for socialt bedrageri. Måske har de haft et misbrug, og så har de haft behov for at tjene langt flere penge end kontanthjælpen kunne dække, siger Marie Louise Løvengreen. 

KFUK's Sociale Arbejde driver blandt andet rådgivningscenteret Reden i Aalborg.

Ikke et værdigt liv

For 53-årige Susanne fra Aalborg var det et brændende ønske at forlade prostitutionen.

- Det var simpelthen ikke et liv, der var værdigt at leve. Det var meget nedværdigende, og jeg oplevede tit, at mine grænser blev overskredet i forhold til, hvad vi havde aftalt, siger hun.

Det var dog svært for hende at overskue, hvilke skridt hun skulle tage for at komme ud af sexbranchen. Hvis hun altså ikke skulle blive dømt for den manglende skatte-indbetaling.

- Hvis jeg nu fik et skattesmæk, så kunne det jo tvinge mig til at gå ud i prostitution igen, siger Susanne.

Fik ikke noget skattesmæk

Behovet for et liv uden for prostitution overvandt dog med tiden frygten. Susanne kontaktede sin socialrådgiver, og til hendes store lettelse valgte han at se bort fra hendes ekstraindkomst.

- Jeg fik blandt andet samtaler med en psykolog, og både min læge og min sagsbehandler var med til et møde om mine problemer, siger den nu tidligere prostituerede.

Susanne: Nu ser min fremtid lys ud

Susanne arbejder i dag som frivillig i et rådgivningscenter, hvor hun hjælper andre prostituerede med at forlade branchen.

- Min fremtid ser super lys ud. Jeg er glad for det, jeg laver, og kunne ikke være mere tilfreds, siger hun.

Det Nationale Forskningscenter for Velfærd vurderede i 2011, at der var omkring 3.200 kvinder, der solgte sex i Danmark.