Sundhedsordfører overvejer at nægte pasning af børn, der ikke vaccineres

Bedre oplysning skal få forældre til at forstå, hvor alvorligt det er, hvis de undlader at lade deres børn vaccine. Ellers må der tages hårdere metoder i brug, siger Flemming Møller Mortensen (S).

Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen håber i første omgang, at bedre oplysning kan få flere forældre til at lade deres børn vaccinere. (© DR)

- Hvis forældre ikke i større omfang end i dag, får deres børn vaccineret mod mæslinger, så bør vi overveje, om de skal nægtes at blive passet i daginstitutioner.

Det mener Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.

Frivillighedens vej skal prøves først

Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler, at mindst 95 procent vaccineres for at undgå epidemier, men i Danmark vaccineres kun 86 procent af børnene.

Det får Flemming Møller Mortensen til at slå alarm, for det kan være alvorligt at blive smittet.

- Det er et stort problem for de børn, som er syge og ikke kan vaccineres, og det er et problem for dem, som ikke er vaccineret de seneste år, siger han.

Mere håndhævede midler

Og lykkedes det ikke ad frivillighedens vej at få flere forældre til at vaccinere deres børn, så er han klar til at gribe til hårdere midler.

- Hvis vi ikke når op på 95 procent, så bliver vi nødt til som andre lande at tænke på mere hårdhændede midler. Det kan være, at forældre ikke kan få deres børn i daginstitution, hvis ikke deres børn er vaccinerede, siger Flemming Møller Mortensen.

Professor: Kortvarig tvangsfjernelse

Professor i etik ved Roskilde Universitet, Thomas Søbirk Petersen, mener, at forældre i yderste konsekvens skal kunne risikere at få deres børn tvangsfjernet i en kortere periode, hvis de ikke lader børnene vaccinere.

- Vi må prøve alle de værktøjer, vi har i kassen, for det er et virkeligt alvorligt problem, at vi ikke lader vores børn vaccinere, siger etikprofessoren.

Urealistisk med tvang i Danmark

I Australien har frygten for en mæslinge-epidemi fået regeringen til at foreslå, at forældre kan trækkes i børnepenge og skat, hvis de ikke får deres børn vaccineret, og i Polen er der indført bødestraf.

Men det tror sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen ikke er den rigtige vej at gå her i landet.

- Det er fuldstændig urealistisk at tro, at nogle holder et barn, mens der står to skrigende forældre ved siden af, som ikke ønsker deres barn vaccineret. Det kan ikke ske i Danmark, siger folketingspolitikeren.

Han håber derfor, at en effektiv oplysningskampagne kan få forældre til at forstå hvilken risiko, de udsætter ikke bare deres eget barn, men også naboens børn for, ved ikke at vaccinere mod mæslinger.