Fjernelsen af mælkekvoter kan skade udviklingslande

Når billige mælkeprodukter fra Danmark bliver eksporteret, så kan det skade udviklingen i udviklingslande. Det frygter Mellemfolkeligt Samvirke.

Når mælkekvoterne gives fri, så presser det bønderne i udviklingslande, frygter Mellemfolkeligt Samvirke. (Foto: © Sanne Skovby Rossen, DR Nordjylland)

Mælkebønderne må fra den 1. april producere alt det mælk, de vil. Og det er godt nyt for de danske producenter, men ikke for udviklingslandene, mener Mellemfolkeligt Samvirke.

- Når vi begynder at producere mere mælk og sælge det ude i verden, så skaber det ulige konkurrencevilkår for de lokale bønder. Mælkeproduktion er for mange lokale bønder et rigtigt vigtigt levebrød, og det levebrød ønsker vi ikke at hive ud af munden på dem, siger Nils Brøgger Jakobsen, kampagne- og politisk chef i Mellemfolkelig Samvirke.

Den 1. april forsvinder de EU-kvoter, der hidtil har lagt låg på den mængde mælk, landmænd må sende på markedet. Den ekstra mælk bliver blandt andet til mælkepulver, som sælges med tilskud, så det bliver billigt.

Unfair Konkurrence

Landbrugssektoren i udviklingslande som eksempelvis Bangladesh er meget afgørende for at sætte gang i udviklingen, mener Nils Brøgger Jakobsen.

- Derfor er det vigtigt at sikre ordentlige konkurrencevilkår og ordentlige vilkår til at udvikle deres landbrugssektor. Hvor danske landmænd får støttekroner, så får bønderne i udviklingslandene ingen, og det skaber unfair konkurrenceforhold, siger han.

Eksporter viden

Den danske mælk kan laves om til mælkepulver og eksporteres til udviklingslandene, hvor det er populært på grund af den høje kvalitet. Men landmændene burde eksportere viden fremfor mælk, mener Mellemfolkeligt Samvirke.

- Dansk landbrug er af enormt høj kvalitet. Den know-how synes jeg, at vi skal bruge ude i udviklingslandene istedet for at eksportere vores produkter derud, siger Nils Brøgger Jakobsen.