Unge anbragte på opholdssteder møder oftere en pædagog i dag end for få år siden. Opholdsstedet Solhaven i Farsø var kendt for at bruge langt flere bredskuldrede håndværkertyper end pædagoger.
Det har formentlig medvirket til den håndfaste pædagogik, som har ført til retssagen, hvor forstander Søren Virenfeldt og 11 af hans ansatte er tiltalt for vold mod 21 børn og unge. Sagen har fået opholdssteder til at ansætte flere uddannede pædagoger.
- Efter Solhaven-sagen kom frem har tilsyn, kommuner og offentligheden haft fokus på uddannet personale. Så det har medvirket til udviklingen på stederne, siger Geert Jørgensen, direktør i Landsforeningen af Opholdssteder.
Enhver opkvalificering er god
For tre år siden viste en undersøgelse, Politiken lavede, at halvdelen af de ansatte på opholdsstederne var uddannede pædagoger, en fjerdedel havde relaterede uddannelser, mens den sidste fjerdedel ikke havde nogen af delene.
Præcis hvor mange flere uddannede pædagoger, der er kommet, findes der ikke tal på. Men tendensen er tydelig og positiv, siger Geert Jørgensen.
- Vi synes, enhver opkvalificering på området er god, siger han.
Vigtigt med forskellige typer faglighed
Landsforeningen advarer dog mod opholdssteder kun med pædagoger.
- Det er jo et samspil mellem forskellige kompetencer, der er vigtige i det her arbejde. Det er helt sikkert vigtigt, at der er faglighed bag. Men det er også vigtigt at der er forskellige typer af faglighed bag, siger Geert Jørgensen.
Der ventes at falde dom i Solhaven-sagen onsdag eftermiddag.