Uledsagede flygtningebørn mangler frivillige voksen-kontakter

Røde Kors mangler 50 frivillige til mindreårige uledsagede flygtninge. I år er 659 børn fra krigshærgede lande kommet til Danmark uden deres forældre.

Flygtninge under 18 år, som kommer til Danmark fra krigshærgede lande uden deres forældre, mangler frivillige voksne til at støtte dem.

Børn, der kommer alene til Danmark fra krigshærgede lande, mangler voksne til at støtte dem. I år er 659 mindreårige uledsagede flygtninge kommet til Danmark. Det er 305 flere end sidste år.

Et af de steder, der er hårdt brug for frivillige, er i Nordjylland. Her er der ifølge Røde Kors brug for 50 frivillige.

I forvejen bor 40 piger på et asylcenter, og i næste uge åbner et center for 40 drenge i Østrup i Vesthimmerland. De er alle kommet til Danmark uden deres forældre.

Vigtigt med voksenstøtte fra start

Og der er et stort behov for at finde frivillige, der kan vejlede og støtte dem, siger Maiken Bejerholm fra Røde Kors.

- Det er helt akut. De kommer hertil i de her dage, og vi vil rigtig gerne kunne stille med nogle voksne, der er der fra start. Det er rigtig vigtigt for et barn, der er kommet til et fremmed land, at have en stabil voksen, der kan støtte dem under asylsagen og i mødet med det danske samfund, siger hun.

I Thy ligger der også et asylcenter kun for børn, Børnecenter Vestervig. Her er Anni Fjord støtte for en mindreårig asylansøger. Og hun kan mærke, at det er helt essentielt for børnene at have en voksenkontakt.

- Der er en stolthed over for de andre. "Nu kommer min repræsentant på besøg". Man bliver altid modtaget med et klem og et glimt i øjet, fordi det er dejligt og der er én, de er begyndt at kende lidt, siger Anni Fjord.

Intet krav om at kende lovgivningen

Der er i udgangspunktet ikke noget krav om, at man som frivillig skal være godt inde i udlændingelovgivningen. Man skal deltage i et obligatorisk weekendkursus og bliver en del af et netværk med andre frivillige, hvor man kan hente støtte og vejledning.

Man skal være mindst 25 år, have en ren børne- og straffeattest og relevant uddannelse eller erfaring. Desuden skal man kunne kommunikere med myndighederne.

- Men først og fremmest kræver det, at man har mod til at møde et ungt menneske i en sårbar situation, siger Maiken Bejerholm fra Røde Kors.

Alle uledsagede mindreårige, der kommer til Danmark, har ret til at få en repræsentant, der kan hjælpe dem med at søge asyl.