Retssagen mod medarbejderne fra opholdsstedet Solhaven i Farsø er blevet trukket meget længere end nødvendigt. Det siger Henrik Garlik, der er forsvarer for den tidligere forstander, Søren Virenfeldt.
Chefanklageren fra Nordjyllands Politi er enig i, at det har været en langvarig retssag. Det kunne bare ikke være anderledes, mener han.
Efterforskning mens sagen foregår
Sidste retsdag bliver i dag, fredag, eller mandag. I alt er der brugt over 50 retsdage.
- Jeg vil tro, den er kommet til at vare dobbelt så lang tid, fordi efterforskningen, helt usædvanligt, er foregået, mens sagen har verseret, siger forsvarer Henrik Garlik.
En anden af sagens forsvarere, Niels Fjeldberg, kritiserer anklagemyndigheden for først undervejs at inddrage patientjournalerne.
- Hvis man er anbragt i et botilbud, så er der selvfølgelig journaler. Det kom bag på politiet og anklagemyndigheden, siger han.
Unge anklager ansatte for at have brugt vold
21 unge anklager den nu tidligere forstander Søren Virenfeldt og 11 af hans ansatte for at have udøvet vold og mishandling mod dem, da de boede på Solhaven. Ifølge anklageskriftet har det fundet sted mellem 2005 og 2011.
Opholdsstedet Solhaven har eksisteret i Vesthimmerland i mere end 25 år. Stedet drejede nøglen om, kort før retssagen begyndte i september 2013.
Dommen skulle egentlig have været afsagt i næste måned, men er grundet sagens kompleksitet blevet udskudt til sidst i januar næste år.
Anklager: Naturligt at undersøge oplysninger
Til forsvarer Henrik Garliks kritik af, at efterforskningen er fortsat, mens sagen har verseret, siger chefanklager Søren Gade, at det er helt naturligt, eftersom der under sagen fremkom mange nye oplysninger.
- Man kunne bebrejde politi og anklagemyndighed, hvis vi IKKE havde fulgt op på disse oplysninger, understreger Søren Gade.
- Man kan ikke forudse alt i sådan en stor og kompliceret sag, hvor der er fremkommet mange oplysninger på et sent tidspunkt i sagen, tilføjer han.
11 forsvarere på sagen
Han afviser også advokat Niels Fjeldbergs kritik af, at politiet ikke havde forudset, at der forelå patientjournaler på de unge, der boede på Solhaven. Disse journaler var nogle af de dokumenter, som kom sent ind i sagen.
- Der er ikke den automatik i tingene, som advokat Fjeldberg postulerer, siger chefanklager Søren Gade fra Nordjyllands Politi.
11 forsvarere har været tilknyttet sagen, som ifølge advokat Niels Fjeldberg har kostet et to-cifret millionbeløb.