Østeuropæiske familier skal lokkes til Frederikshavn Kommune. Kommunen vil aktivt bidrage til, at de op mod 1.000 anslåede jobs, som havneudvidelserne i både Skagen og Frederikshavn forventes at medføre, bliver besat.
En af de virksomheder, der har haft svært ved at tiltrække dansk arbejdskraft er Elektromarine, der laver el-installationer til olieindustrien:
- Vi har svært ved at trække folk fra Danmark til Skagen, siger direktør Jan Pedersen.
Feriested mere end bosted
Virksomheden er i rivende vækst, men ser ingen anden løsning end at hente mere af deres kommende arbejdskraft i Østeuropa. I øjeblikket arbejder ti østeuropæere i bygningerne på havnen i landets nordligste by:
- De østeuropæere, vi har, står fuldt ud på højde med de danske ansatte. De gør det rigtig godt, siger Jan Pedersen.
For nogle danskere er Skagen måske nok et dejligt feriested, men ikke et sted, de har lyst at flytte familien til.
Derfor vil Frederikshavn Kommune hjælpe virksomheder i området med at lokke østeuropæere til Skagen for at arbejde og bosætte sig, lyder det fra den socialdemokratiske borgmester, Birgit Hansen:
- I samarbejde med boligforeningerne kan vi hjælpe med at anvise boliger.
Vil sikre netværk
Den 51-årige elektriker Viorel Enache var en af de første østeuropæere, som fik job hos Elektromarine, og han er netop blevet herre i eget hus:
- Jeg er en meget heldig mand. Jeg er sammen med hele min familie og sidste måned købte jeg et hus i Skagen, fordi vi vil bo i Danmark, fortæller han.
Ifølge direktør Jan Pedersen er otte ud af de ti ansatte fuldt integrerede. Og netop integrationen er også et af de steder, hvor kommunen vil sætte ind:
- Vi kan oplyse om foreningslivet og om de tilbud, der er. Sikre, at de får et netværk, så de føler sig velkomne, siger borgmester Birgit Hansen.
Danskere og rumænere arbejder godt sammen
52-årige Tiberiv Precupas er blevet taget godt imod, og han føler sig velkommen i havnebyen:
- Vi har integreret os godt, og vi holder os ikke for os selv. Vi socialiserer os også med danskere - og er accepterede, siger han.
Danskere og rumænere arbejder godt sammen, og elektriker Michael Bagh skubber på for at få dem til at tale dansk:
- De vil egentlig helst tale engelsk, for de føler lidt, at de dummer sig, men det gør de slet ikke. Deres dansk er helt fint, siger han.
Også plads til danskere
Den vellykkede integration glæder direktøren. Han håber, at rumænernes landsmænd vil komme til Skagen, og regner med at fordoble antallet af østeuropæere på virksomheden:
- Hvis ikke det sker, går væksten tilbage, og vi vil have svært ved at komme videre, siger Jan Pedersen fra Elektromarine.
Selvom Frederikshavn Kommune gerne hjælpe med at skabe muligheder for nye skagboer med et udenlandsk pas, betyder det ikke, at kommunen fravælger ledige danskere:
- Det er ikke et enten-eller. Selvfølgelig skal vi bruge rigtig mange ressourcer i kommunen og sammen med fagforeningerne i forhold til den ledige arbejdsstyrke, der er, siger borgmester Birgit Hansen.
Skagens store udfordringer
Omvendt har Skagen en stor fraflytning og byens indbyggertal er siden 1970'erne faldet fra 12.000 til 8.000. Samtidig er der flere ældre, der træder ud af arbejdsmarkedet, og det giver kommunen en udfordring:
- Når der ikke er nogle til at tage de ledige jobs, så er det jo et problem i forhold til vækst og udvikling, og dermed også i forhold til skattekroner, siger borgmesteren.