Grilltid er bakterietid: Flere rammes af campylobacter om sommeren

Antallet af campylobacter-infektioner stiger kraftigt i sommermånederne.

Sådan ser campylobacter-bakterien ud, når man kigger på den i et mikroskop (© Wiki Commons)

Sommertid er grilltid, og desværre også bakterietid. Kyllingesaften ryger over i salaten, kødet bliver ikke gennemstegt, og det får bakterierne til at boltre sig og giver diarré i vores maver.

På landsplan stiger antallet af campylobacter-infektioner derfor kraftigt i sommermånederne. Det viser tallene på Statens Serum Instituts hjemmeside.

Topper i augustAlene i Nordjylland kan flere end 100 mennesker vente at få en campylobacter-infektion i august måned, og i omegnen 60-80 i juli og september.

Det siger Nordjyllands førende ekspert i klinisk mikrobiologi, ledende overlæge Tove Ejlertsen Jensen fra Aalborg Universitetshospital.

Kurverne i hendes statistik viser, at antallet af infektioner med netop denne bakterie er steget brat i sommermånederne de seneste tre år, mens antallet ligger meget lavere i vintermånederne.

- Jeg forventer, at kurven stiger, nøjagtig som de foregående år, til en meget høj værdi i juli, august og september, siger den ledende overlæge.

Dårlig sommerhygiejne

Campylobacter stammer fra kyllinger og andet fjerkræ, men giver ingen problemer, hvis hygiejnen er i top.

Overlægen forklarer derfor sommerstigningen med, at vi tilbereder mere mad udendørs og ikke overholder de samme regler for køkkenhygiejne som inde i vores køkken.

Desuden får en stor del af danskerne bakterien på deres ferie, hvor det kan være svært at kontrollere køkkenhygiejnen, når man spiser ude.

I hele 2013 fik 3781 danskere konstateret cambylobacter. Heraf fik 594 smitten med hjem fra udlandet.