For få økologiske æg - men strid om årsagen

Producenterne kunne lave flere øko-æg, hvis de fik flere penge for dem. Æg-pakkeri afviser, at prisen er problemet.

En prisstigning på tre til fem øre vil gøre alverden til forskel, siger økologisk ægproducent Lars Bredahl fra Arden i Nordjylland (Foto: © Mads Bernhardt Jensen- DR Nordjylland)

Der er stor efterspørgsel på økologiske æg, men der er for få til at producere dem. 

Det kan ikke betale sig, siger Flemming Haugaard , formand for Æg- og Fjerkræudvalget i Økologisk Landsforening.

- Foderet er dyrt, og den pris vi får for æggene er ikke god nok til, at vi kan lave et fornuftigt overskud, siger han.

Besværligt at låne penge

Den lave pris betyder, at det kan være besværligt at låne penge til at starte eller udvide en økologisk ægproduktion, siger Flemming Haugaard.

- Det er svært at komme i banken og få sine ideer realiseret, det gælder både for dem der ønsker at komme i gang, men også for etablerede producenter, der ønsker at udvide, siger han.

Salget af øko-æg steg sidste år med 24 procent. Firmaer som Hedegaard Foods, der sælger æg til butikkerne efterlyser flere økologiske ægproducenter. Hos Hedegaard Foods ønsker man ikke at diskutere prisen på æg med pressen, siger administrende direktør Ivan Noes Jørgensen.

Producenterne har en fornuftig økonomi

-Vi har indtrykket af, at producenterne har en fornuftig økonomi, det er ikke det der er problemet, men realikreditforeningen der har sagt nej til at finansere bygningerne, siger han.  

Hvis der ikke findes en løsning på problemet med den lave indtjening frygter Flemming Haugaard, at konsekvensen bliver, at de danske øko-ægproducenter går glip af penge.

- Vi kan jo risikere, at man bliver nødt til at importere æg fra vores konkurrenter i resten af Europa, og det vil jo være ærgeligt, siger han.

Lars Bredahl, økologisk ægproducent fra Arden i Nordjylland, siger at långiverne er tilbageholdende med at yde lån, fordi ægproducenterne tjener for lidt på deres æg.

- Det skyldes populært sagt, at foderet er dyrt og den pris, vi får for æggene, er lav. Overskudet ved at producere øko-æg har aldrig været dårligere end nu, siger han.

Lars Bredahl mener, at løsningen ligger lige for: Ægproducenterne skal bare have mellem tre og fem øre mere for æggene.

- Det vil koste forbrugerne under 40 øre per bakke med seks styk æg. Det er en lille stigning sammenlignet med, hvad en bakke økologiske æg koster i dag. Og et lille beløb for at øge produktionen i Danmark frem for at skulle importere æg langvejs fra.