Måger i byen lever fremover livet lidt farligere

Nye regler gør det lettere at bekæmpe de skrigende fugle, der generer beboere i byer nær havne og fjorde.

Nye regler skal gøre det lettere for byer med mågeproblemer, at bekæmpe de hvide fugle med de hæse skrig

Som reglerne ser ud i dag, kræver det meget papirarbejde, hvis kommunerne vil bekæmpe mågerne i byerne. Det oplever man blandt andet i Aalborg Kommune, hvor en del borgere oplever problemer med fuglene i den indre by, der ligger nær Limfjorden.

Skal søge om tilladelse for hver matrikel 

 Hver gang vi skal skyde en fugl, skal vi have tilladelse til at regulere dem. Og hvis en lodsejer skal have lov til at regulere måger, skal vedkomne først kontakte os, og så skal vi søge for hver enkel matrikel, så det kræver rigtig meget papirarbejde, siger Klaus Godiksen, der er ansat som skytte ved Aalborg Kommune.

Men den første april træder der nye regler i kraft, der skal gøre det lettere for kommunerne at søge om tilladelse til at regulere - altså skyde - måger.

Må fremover skyde i hele kommunen

- Det ser vi meget frem til, så kan vi søge en enkelt tilladelse for hele kommunen, det betyder mindre skrivebordsarbejde, og mere tid til det, som det egnligt handler om, nemlig at regulere, siger Klaus Godiksen. 

Problemet med mågerne i Aalborg er så stort, at man fra Kommunens side nu opforderer borgerne til selv at hjælpe til med at få fuglene ud af byen.

- Vi skal passe på med fodring og blive bedre til at bruge skraldespandene. Og alle der har hus eller ejendom, hvor mågerne lægger an til at bygge rede, skal hurtigt fjerne redematerialet, hvis de kan, siger Klaus Godiksen

Mågebestranden vokset til det tredobbelte på 10 år

Sidste vinter fik kommunen dispensation til reguleringen. Da blev mågebestanden i Aalborg nedbragt med 898 eksemplarer.

Også andre kommuner med havne har fået dispensation.

Måger bekæmpes på forskellig måde i blandt andet København, Aarhus, Aalborg, Odense, Holstebro, Struer, Fredericia, Holbæk og Nykøbing Mors.

Selvom mågerne er fredet i ynglesæsonen er det ikke ligefrem en  truet fugl, understreger Klaus Godiksen.

- På landsplan er bestanden af måget steget med over 300 procent indenfor de sidste 10 år, så man kan ikke sige at mågen er truet på nogen måde, siger den kommunalt ansatte skytte.