Fredag formiddag falder dommen i Aalbæksagen om smugling af 260 kilo hash.
Fem norske mænd er tiltalt for forsøg på at smugle mere end et kvart ton hash fra havnen i Aalbæk 6.januar 2013. Missionen mislykkedes, da smuglerne blev overmandet af politiets aktionsstyrker.
Det kom til skudveksling, hvor en 49-årig norsk mand døde af politiskud. En politimand og en nu 28-årig norsk mand blev såret af skud.
Anklager kræver fire års fængsel til alle fem
Anklager Mette Bendix kræver alle fem nordmænd idømt fængselsstraf på fire år.
- Smuglingen var nøje planlagt, og den enkeltes rolle i dette organiserede netværk var yderst vigtig, sagde anklageren under sin procedure ved Retten i Hjørring.
To nægter sig skyldige og tre har helt eller delvist erkendt
Tre af de fem tiltalte har helt eller delvist erkendt forholdene.
To af dem blev anholdt på Aalbæk Havn 6. januar 2013, mens en 29-årig norsk mand er fanget på overvågningsbilleder i en sportsbutik i Silkeborg, hvor han dagen forinden indkøbte flere sportstasker til formålet.
To af de tiltalte nægter sig skyldige og vil frifindes.
Møjsommelig efterforskning uden mange vidnerSagens anklager har i høj grad bygget sin dokumentation på politiets minutiøse efterforskning af teleoplysninger.
På havnen i Aalbæk var der parkeret flere biler, hvori politiet efter aktionen fandt mobiltelefoner og udlejningspapirer.
Telefonerne har, ifølge anklageren, været brugt i lukkede netværk oprettet specielt til aktionen, og politiet har ved møjsommelig efterforskning kunne spore telefonernes trafik via telemaster flere steder i Europa.
Mobiltelefon var smuglet ind i arresten- Teleoplysningerne har væsentlig betydning for sagen, sagde anklager Mette Bendix under sagen, og kun en lille håndfuld mindre vidner har afgivet forklaring ved Retten i Hjørring.
Politiets sporingsarbejde strækker sig også til arresten i Hjørring, hvor en af de varetægtsfængslede løbende har haft kontakt til medtiltalte udenfor arresten fra en ulovligt indsmuglet mobiltelefon.
Efterforskerne ved Nordjyllands Politi har løbende lyttet med på samtalerne og afspillet flere af dem i retten.
Uenighed på anklagebænkenTo af de tiltalte nordmænd vil frifindes.
En 39-årig mand, anklageren anser som koordinatoren, har på intet tidspunkt ønsket at åbne munden overfor dommer og jurister, men gennem sin forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, blot gjort det klart, at han nægter sig skyldig.
- Der er ingen reelle beviser, og der er ingen vidner, der belaster ham, mener forsvarsadvokaten. Hun antydede tilmed i sin procedure, at der mangler en mand på anklagebænken.
Forsvarere: Max 2½ års fængsel
En 46-årig norsk mand er tiltalt for at have oprettet de lukkede mobilnetværk på sin adresse i Norge. Løbende har han forklaret, at en 29-årig mand - der sidder ved siden af ham på anklagebænken - i en periode boede hos ham, og at det er ham, der har oprettet netværket.
Den 29-årige erkender forsøg på smugling af 80 kilo hash samt indkøb af sportstasker til formålet. En 37-årig mand, der blev anholdt på Aalbæk Havn har også fra starten erkendt forsøg på smugling af 45 kilo hash. Han har i retten nægtet at sige ord om andet end sin egen rolle.
- Han har været en kurer i det samlede spil. En mand på gulvet, og har ikke haft den fulde indsigt i aktionen, siger hans forsvarer Gert Dyrn.
De tre forsvarere, hvis klienter har erkendt, mener 1½ - 2½ års fængsel er passende, hvis retten finder dem skyldige.
Bred interesse fra familie og norske medier
Sagen har fra start haft stor interesse blandt norske medier. Dels fordi en 49-årig norsk mand blev skudt på havnen, men også fordi norske medier kobler flere af de tiltalte til det største bankrøveri i Norges historie.
Ved NOKAS-røveriet i Stavanger i 2004 stak flere røvere af med et udbytte på tæt ved 60 millioner kroner. Flere af pengene er aldrig blevet fundet. Ingen af de fem nordmænd på anklagebænken i Aalbæk er på noget tidspunkt sigtet eller dømt i forbindelse med NOKAS-røveriet.
Udover journalister fra norske tv-stationer og dagblade, har Retten i Hjørring ved samtlige retsmøder været fyldt af familier og venner. Herunder småbørn, der det seneste år har haft beskeden eller slet ingen kontakt med deres varetægtsfængslede fædre.
Dommen falder 11.30 ved Retten i Hjørring.