Tab af statslige arbejdspladser gør ondt i Vestjylland

Ringkøbing-Skjern Kommune har de seneste fem år mistet 300 statslige arbejdspladser.

Et miljøcenter er lukket, og medarbejderstaben på Betalingscentret i Ringkøbing er væsentligt reduceret. (Foto: © DR Bornholm, DR Bornholm)

Udflytning af statslige arbejdspladser har været et af de store emner i valgkampen.

Med god grund synes de i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor de siden 2008 har mistet 300 statslige arbejdspladser. Et miljøcenter er lukket, og medarbejderstaben på Betalingscentret i Ringkøbing er væsentligt reduceret.

Det svarer til et minus på 22 procent. Til sammenligning har Københavns Kommune i samme periode fået 1.453 flere statslige arbejdspladser, viser data fra Statistikbanken.dk, som DR P4 Midt & Vest har set nærmere på.

Vestjylland taber - Midtjylland vinder

Udviklingen ærgrer Esen Lunde Larsen, medlem af Folketinget for Venstre i Ringkøbing-Skjern Kredsen.

- Det er normalt sikre jobs med høj indkomst, som giver den ene ægtefælle mulighed for at abejde i byen, mens den anden kan arbejde udenbys. Så det er et kæmpe tab, siger Esben Lunde Larsen.

Men der er både tabere og vindere i Midt- og Vestjylland, når det gælder statslige arbejdspladser.

Skive Kommune har i løbet af de seneste fem år fået 454 flere statslige arbejdspladser. Det svarer til et plus på 28 procent og skyldes især, at Skive Kaserne kom heldigt ud af et forsvarsforlig.

Forening kæmper for udflytning

Borgmester i Skive Kommune, Peder Christian Kirkegaard fra Venstre, kæmper for at få flyttet flere statslige arbejdspladser til provinsen. Han er bestyrelsesmedlem i foreningen Staten i Hele Danmark.

- Tendensen er, at vi mister statslige arbejdspladser i vores landsdel, hvorimod der kommer flere i de større byer. Der er en risiko for, at Danmark knækker, hvis vi ikke får sat en anden dagsorden, siger Peder Christian Kirkegaard.

Han håber, at der bliver bygget en målsætning om at flytte statslige arbejdspladser fra København til provinsen ind i et nyt regeringsgrundlag.

Når man kigger på hele Midt- og Vestjylland er der nærmest status quo. De ti kommuner har til sammen mistet 140 statslige arbejdspladser. Det svarer til minus en procent, fortæller DR P4 Midt & Vest.