Pårørende: Fejlbehandlede bør have erstatning

Foreningen Bedre Psykiatri mener, at patienter hos hjerneskadet psykiater bør have erstatning for svie og smerte uden om det gængse klagesystem.

Den hjerneskadede psykiater diagnosticerede fejlagtigt en række børn og unge for ADHD og ordinerede medicin til dem. (© DR)

De patienter, der blev fejlbehandlet af en hjerneskadet vestjysk psykiater, bør have erstatning uden om det sædvanlige klagesystem.

Det mener Birgit Elgaard. Hun er landsformand for foreningen Bedre Psykiatri, et talerør for pårørende til psykisk syge.

Hendes udmelding kommer efter DRs afsløringer af, at en omstridt psykiater fra Vestjylland har stillet forkerte diagnoser og givet alt for store mængder medicin til børn.

Formand: En beklagelse er ikke nok

På trods af en lang række advarsler nøjedes Sundhedsstyrelsen i første omgang med at lave en frivillig aftale med den hjerneskadede psykiater om, at han ikke tager børn ind i sin praksis.. En aftale, han ikke overholdt.

Den administrerende direktør i Sundhedsstyrelsen, Else Smith, beklagede i 21 Søndag i aftes forløbet omkring den hjerneskadede psykiater.

Men en beklagelse er ikke nok, siger Birgit Elgaard. De ramte patienter skal have erstatning, og de bør have hjælp til at få den:

Opfordring til Folketinget: Lav særlov

- Jeg ved godt, at vi har et system, hvor man som fejlbehandlet patient kan søge erstatning; men i de her tilfælde er der med garanti tale om mange ressourcesvage forældre, og klagesystemet er svært at gå til og nærmest umuligt at komme igennem, påpeger hun.

Birgit Elgaard mener derfor, at Folketinget bør komme på banen med en særlov, der sikrer patienter og pårørende en erstatning uden, at de skal igennem det sædvanlige klagesystem:

- Samfundet bør give en erstatning for svie og smerte, siger hun.

MF'er: Nej til særlov

Men der kommer ikke en særlov, som giver de ramte børn og unge erstatning. Det siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen:

 - Særlove er noget, man kun gør brug af i yderste nødstilfælde. Hvis der er borgere, som har svært ved at klage, skal de have hjælp. Og den hjælp skal Region Midtjylland sørge for, at de får, mener han.

Heller ikke regionernes formand, Bent Hansen, mener, at en særlov er nødvendig.