Når hjemmeplejen banker på døren fremover, så kan borgerne flere steder i landet regne med, at det er en uddannet fagperson, de lukker ind i deres hjem.
Fra 1. august stiller for eksempel Skive Kommune krav om, at medarbejdere i hjemmeplejen skal have en social- og sundhedsfaglig uddannelse - ellers får medarbejderne en fyreseddel.
- I kommuner, hvor der er stor tradition for, at man udbyder hjemmeplejen til private firmaer, er det temmelig udbredt, at man stiller de her kompetencekrav. Der er flere kommuner på Sjælland, hvor det er tilfældet. Det bliver mere udbredt, fortæller Elsebeth Hummelgaard, der er myndighedschef i Skive Kommune.
Ældre bliver dårligere
I Skive Kommune er grunden til kravet, at de borgere, som skal modtage hjælpen i eget hjem, er dårligere end tidligere. Ifølge kommunen kan det skyldes, at de sendes hurtigere hjem fra sygehuset og også kan have psykiske og sociale sygdomme:
- Det kræver, at vores medarbejdere har et rimeligt højt komptenceniveau. Det er egentlig ganske få, der er helt uuddannede, men nu er vi kommet dertil, hvor vi må stille højere krav, forklarer Elsebeth Hummelgaard.
Fagforening: Det er OK
Selvom Skive Kommunes nye krav betyder mere tid på skolebænken - eller fyringer for enkelte - så bakker den lokale fagforening op om kravet.
- Vi synes som udgangspunkt, at det er en god ide, at der bliver sat nogle standarder til den faglighed, der skal være for at pleje vores ældre. Der er jo en grund til, at vi har vores social- og sundhedsuddannelser, siger formand for FOA i Skive, Rasmus Petersen.
- Hvad enten du er kommunalt eller privat ansat forventes det, at du er uddannet. Det betyder, at alle er lige stillet, og det, synes jeg, er godt, mener han.
Mange private skal uddannes
I dag er der flere ufaglærte i den private hjemmepleje end i den kommunale. I Skives kommunale hjemmepleje er der omkring 1.100 medarbejdere. Under 1 procent er uuddannet personale.
Hos kommunens største private leverandør - Hjemmeplejen Limfjord - gælder det ni ud af de 90 medarbejdere. Et par af dem er ikke interesseret i at tage uddannelsen, så de er sagt op.
- Overordnet er det rimeligt med krav - det ligger ikke langt fra det, vi altid har gjort, hvor ufaglærte skal have lagt en uddannelsesplan. Det højner jo kvaliteten af hjemmeplejen. Man ser trods alt på mennesker med andre øjne, når man har en teoretisk baggrund, fortæller ejer af Hjemmeplejen Limfjord, Karin Nielsen.