Vejret har delt Danmark i to, groft sagt. Vest for den jyske højderyg har manglen på regn ramt særligt hårdt, og det kommer til at koste landmændene på bundlinien.
Det vil være individuelt hvor meget, men i Midt og Vestjylland er et forsigtigt skøn er 10-15 procent. Så forårets optimisme og forventning om rekordhøst, er ved at være afløst af frygt for lavt udbytte.
Det vurderer planteavlskonsulent Jens Marius Thomsen fra Rådgivningscenter Heden & Fjorden, der dækker store dele af det midt- og vestjyske område.
Vandingsanlæg kører dag og nat
Et af de vandingsanlæg, som kører i døgndrift, gør det på Flemming Blindkildes marker, ved Sørvad.
-Vi har fire anlæg, der kører hele tiden, og skal flyttes en til to gange om dagen, så det går der hurtigt to-tre timer med, siger han.
Alligevel kan kunstvandingen ikke følge med, kun afbøde de værste konsekvenser af en måned med blå himmel.
Nogle afgrøder er allerede tørkestressede
De steder, hvor Flemming Blindkilde ikke kan vande, er afgrøderne allerede så alvorligt mærket af tørken, at det kommer til at gå ud over udbyttet.
I går fik området ved Sørvad så en kraftig byge på 15 millimeter regn, men det forslår som den berømte skrædder i Helvede, konstaterer Flemming Blindkilde.
- De steder, hvor vi ikke kan vande hjælper det ikke, men det har reddet os de steder, hvor vi har døjet med at følge med. Og man bliver helt høj over sådan en byge, når man har gået og flyttet vandingsanlæg i fem uger, siger han.
Generelt problem i Vestjylland
Det har været tørt i hele landet i juni, men den smule vand, der er kommet har holdt sig væk fra de vestjyske jorde.
Derfor er de vestjyske landmænd særligt hårdt ramt - også fordi jorden i vestjylland er meget sandet og dermed ikke kan holde på vandet.
Men også i Thy, på Mors og Thyholm, hvor jorden er mere leret, er den gal med gule striber i afgrøderne, fortæller afdelingsleder Michael Riis fra Landbo Thy.