Humor gjorde det nemmere at fortælle om psykisk sygdom

Rasmus Frich Gjerløw oplevede, at et glimt i øjet hjalp, da han fortalte sine kolleger om skizofreni.

Rasmus Frich Gjerløw er 29 år, han har en familie med kone og to børn, og et fast arbejde som ingeniør. Og så har han diagnosen skizofreni.

I mange år fortalte han ikke om sin sygdom til nogen - selv hans nærmeste kolleger på B&O i Struer, hvor han arbejder, havde ingen ide om, at han var psykisk syg. Først efter han havde været ansat i et års tid fortalte han sine nærmeste kolleger det.

- Jeg vil normalt gerne, at folk kender mig først, inden jeg fortæller om min sygdom. Jeg kunne godt frygte, at folk ville have fordomme eller behandle mig på en speciel måde, siger Rasmus Frich Gjerløw.

Mange danskere er betænkelige

Hver femte dansker er betænkelig ved at få en ny kollega med en psykisk lidelse, viser en måling fra Epinion foretaget for DR.

Cirka 500.000 mennesker har en psykisk lidelse i Danmark, hvoraf omkring hver fjerde person er i arbejde. Til sammenligning er hver anden person med et fysisk handicap i arbejde, viser en SFI-undersøgelse fra 2012.

Humor lettede på stemningen

Rasmus Frich Gjerløw valgte at fortælle sine kolleger som sin diagnose, fordi han skulle holde oplæg om det. Han fortalte ikke noget i 2011, da han blev ansat, fordi han ikke mente, det ville have indflydelse på, om han kunne klare sit arbejde godt nok.

- Jeg følte ikke, at jeg skulle fortælle det dengang, fordi sygdommen ikke var noget man kunne se. Men jeg ved godt, at jeg er mere opmærksom i nogle situationer - jeg er meget obs på både mig selv og mine kolleger i stresssituationer specielt, fortæller han.

Da Rasmus valgte at fortælle sine kolleger om sin psykiske lidelse, havde han kendt dem i et godt stykke tid. De fleste kolleger var overraskede og havde aldrig gættet det.

- Så spurgte en, om der var noget, de skulle gøre anderledes, og så svarede jeg, at 'nu har jeg været her i over et år - hvis jeg var træt af jer, så var jeg smuttet. Men det ville da ikke skade, hvis der kom mere chokolade på skrivebordet....' og det lettede stemningen en del. Så kunne mine kolleger se, at jeg stadig var den samme som 5 minutter før, jeg fortalte det, husker Rasmus.

Kunne være førtidspensionist som 18-årig

Rasmus Frich Gjerløw er i dag medicinfri, og stemmerne i hans hoved er stort set væk. Men det har ikke altid været sådan. Da han i 2001 gik på HTX startede symptomerne på skizofreni. Han blev medicineret, men lægerne har svært ved at finde den rigtige medicin til ham.

Som 18-årig blev han indlagt på psykiatrisk, fordi han havde blackouts og hørte stemmer. 

- Dengang var der tale om, at jeg skulle på førtidspension. Men nu har jeg et normalt liv uden medicin. Jeg er kommet ud af den periode, hvor jeg er syg - jeg er rask, kan man vel sige, fortæller han.

Svært at fortælle om usynlig sygdom

Ifølge Rasmus kan det være svært at fortælle om en psykisk lidelse, fordi man ikke kan se den. Derfor kan det være svært for folk at forstå, at man er syg.

- Det er sværere at fortælle, at man er psykisk syg, end hvis man har en brækket arm. Det kan være svært at se på folk, hvis de har en psykisk sygdom, og når man ikke kan se det, kan det være sværere at forstå, mener Rasmus Frich Gjerløw.

Hvis du har en kollega eller kammerat, der fortæller, at han eller hun har en psykisk lidelse, så mener Rasmus Frich Gjerløw, at det er vigtigt, at man behandler den psykisk syge akkurat, som man plejer.

- Kender du personen fra før vedkommende siger, at han eller hun er psykisk syg, så behandl personen som du plejer! Hvis en psykisk syg fortæller om sin sygdom, så lyt efter - og spørg endelig ind til, om der er noget, man skal gøre anderledes. Men jeg tror, at de fleste gerne vil have, at man bliver behandlet som før. Man skal bare huske, at vi alle sammen er forskellige - psykisk syge eller ej.

DR sætter i denne uge fokus på psykiske lidelser. Du kan se mere på vores tema Usynligt syg.

Rasmus Frich Gjerløw er Ambassadør for EN AF OS-kampagnen, der går ud på at afstigmatisere og italesætte psykisk sygdom i Danmark.  www.en-af-os.dk