DNA-analyser fortæller ny historie om ulven fra Thy

Ulven fra Thy var i Tyskland få uger før den blev set i Nationalparken i efteråret 2012. Det viser nye analyser af DNA fra Thyulven.

Skelettet af ulven fra Thy har været et tilløbsstykke, både i København og på Museet i Thy

Nye DNA-analyser viser, at ulven fra Thy kun havde været kort tid i landsdelen, da den blev set første gang i oktober 2012.

Med DNA-analyserne kan man følge sporene af den enkelte ulv, ligesom man kan afsløre det enkelte menneske i kriminalsager. Nye analyser fra Tyskland viser altså, at ulven fra Thy var i Nordtyskland i sommeren 2012.

Helt frem til september holdt den til i et område nordøst for Hamborg, inden den af ukendte årsager løb til Thy. Her blev den set i oktober og fundet død i november.

  • Ulven fra Thy fanget i fotofælde den 11. august 2012 i Segeberg-området i Slesvig-Holsten. (Foto: © Wolfsinfozentrum Schleswig-Holstein, DR P4 Midt & Vest)
  • Kortet viser området Segeberg nordøst for Hamborg, hvor ulven opholdt sig i længere tid før turen til Thy. Kilde: Wolfsinfozentrum Schleswig-Holstein © (Foto: © Wolfsinfozentrum Schleswig-Holstein ©, Wolfsinfozentrum Schleswig-Holstein ©)
1 / 2

Helt sikre oplysninger

- Det er helt sikre oplysninger, for vi har et fuldstændigt DNA-match mellem ulven i Thy og ulven nord for Hamborg, siger seniorforsker Liselotte Wesley Andersen fra Aarhus Universitet.

De nye oplysninger fortæller også, at ulve altså udmærket kan krydse Limfjorden, selvom der ikke er is på. Men hvad så med de mennesker, som efterfølgende har fortalt, at de har set en ulv i Thy allerede i 2010 eller 2011? Er der nu rejst tvivl om deres beretninger? Nej, egentlig ikke, siger Liselotte Wesley Andersen.

- I og med, at den så hurtigt har vandret de 365 kilometer mellem Tyskland og Thy, så kan den jo udmærket have vandret frem og tilbage igennem længere tid. Desuden kan vi bestemt ikke udelukke, at der har været tale om mere end en ulv i Thy, siger seniorforskeren.

Ulven er selv indvandret

Med de nye oplysninger om Thyulvens ophold nordøst for Hamborg og efterfølgende hurtige tur til Thy er det endnu engang dokumenteret, at de danske ulve selv er indvandret og ikke er indført af mennesker, som danske ulve-modstandere ellers har påstået:

- Takket være det tyske DNA-register har vi længe vidst, at ulven fra Thy kom fra et ulvekobbel i Sachsen i det østlige Tyskland. Nu ved vi så også, at den har opholdt sig lige syd for den danske grænse kort tid før den vandrede til Thy. Det viser os, at vand bestemt ikke er en barriere for ulve, og det understreger, at ulven ikke blev transporteret fra Sachsen til Danmark, som nogen har hævdet, men selv indvandrede, siger Liselotte Wesley Andersen, som står for opbygningen af det danske DNA-register over ulve.

Tyskerne har i øvrigt også afsløret, at der nu løber en hunulv rundt tæt på den danske grænse. Hidtil er der med sikkerhed konstateret fire hanulve i Danmark, siden ulven genindvandrede efter næsten 200 års fravær.