Lys i vinduet er stadig tradition 4. maj

Selvom det er 70 år siden Danmark blev befriet, bliver traditionen med stearinlys i vinduerne stadig holdt i live.

Selvom traditionen har 70 år på bagen, lever den i bedste velgående. De levende lys i vinduerne er også at finde, når vi i aften fejrer Danmarks befrielsen. (Foto: © ambrusorsi, stock.xchng)

Det var oprindeligt en markering af, at Danmark atter var frit og at man ikke længere skulle gemme sine aftener bag mørklægningsgardier.

Men her 70 år efter Danmarks befrielse lever traditionen med levende lys i vinduet på 4. maj stadig i bedste velgående.

En undersøgelse fra Videnscentret for Historie- og Kulturarvsformidling viser, at 41 procent af os tændte lys i vinduet 4. maj sidste år.

Mindedag får flere temaer med tiden

I takt med, at det kun er efterkommere, der er i live til at fejre befrielsen, bliver mindedagen dog også sat i forbindelse med andre temaer:

- Vi begynder at blande dagen sammen med politiske diskussioner, Danmarks militære engagement i dag og ytringsfrihed, i takt med at vi kun er efterkommere, siger Peter Yding Brunbech, leder af Nationalt Videnscenter for Historie- og Kulturarvsformidling.

Han fortæller, at befrielsesaftenen med tiden kommer til at handle mere om i dag og mindre om tiden dengang.

Et samfund har brug for at mindes

Selvom vi med tiden knytter flere og andre ting til vores mindedage, så er dagene vigtige for et samfund, siger Peter Yding Brunbech:

- Et samfund og en nation har brug, at vi stopper op og tænker over bestemte ting, og det er ikke forunderligt, at dagene udvikler sig og kommer til at handle om noget andet end oprindeligt, siger Peter Yding Brunbech.

Selv skal han bruge aftenen til et stykke uvidenskabeligt arbejde, når han skal på spadseretur i sit kvarter for at tælle, hvor mange der sætter lys i vinduerne på 70-års dagen for Danmarks befrielse.