Arbejdsløse lejere skal ikke danne ghetto, og studerende skal ind i varmen hos boligselskaberne.
Det er to af punkterne i en ny aftale mellem Københavns Kommune og de almene boligsselskaber, som skal sikre en bedre social fordeling i boligområderne, siger overborgmester i København, Frank Jensen (S):
- Vi skal være bedre til at fordele den boligsociale udfordring, så det ikke er nogle få boligafdelinger, der bærer en meget stor udfordring med mange mennesker udenfor arbejdsmarked og uddannelse.
Store lejligheder bliver deleboliger til studerende
Det skal blandt andet løses ved at sørge for at finde den rigtige lejlighed til en lejer. Det har tidligere været en udfordring, siger formand for de almene boligselskabers interesseorganisation, Birthe Qasem:
- Mange af de boliger, der afledes til den kommunale anvisning, kunne ikke bruges, fordi de er for dyre eller for store. Det skal vi prøve at afhjælpe.
I aftalen skal 100 store lejligheder nu kunne deles af flere studerende, og der bliver bygget flere ungdomsboliger, hvor huslejen ikke må overstige 3.200 om måneden.
Kommunen skal gennemtænke boliganvisning
Der er brug for en mere gennemtænkt proces fra det tidspunkt, hvor en boligsøgende søger hjælp til at finde en lejlighed, siger boligselskabernes formand, Birthe Qasem:
- Det er vigtigt, at anvisningen er intelligent. For eksempel at man ikke samler en flok problembeboere i den samme opgang, og at man ser på de folk, der kommer ind, og kommunen støtter de mennesker, der har behov for det.
Aftale skal skabe effekt indenfor ti år
Antallet af boligområder, hvor mere end 40 procent af beboerne står uden for arbejdsmarkedet er faldet støt de seneste år. I 2013 var det 19 boligområder, som svarer til 3400 boliger.
Med aftalen er målet, at der ikke skal være en eneste boligforening, hvor mere end hver tredje beboer står uden arbejde. Det skal ikke tage mere end et årti, siger overborgmester Frank Jensen:
- Når vi er kommet så langt, som vi er, skal vi gerne i mål indenfor en otte-årig periode.