Røde pølser og grønne pilsnere er fortid i Brøndby Strand Idrætsklub, der har 300 medlemmer.
I december sidste år blev bestyrelsen væltet og erstattet af en bestyrelse med tilknytning til den islamiske organisation, Hizb ut-Tahrir, skriver Ekstra Bladet.
Den nye bestyrelse er demokratisk valgt, men fra flere sider er der bekymring, fordi den nye ledelse blandt andet har opsagt den tidligere forpagter af cafeteriet og forbudt alkohol og svinekød.
Religiøs påvirkning af de unge
Kirstine Sinclair er forsker fra Syddansk Universitet og ekspert i Hizb ut-Tahrir. Hun frygter, at klubbens unge kan blive påvirket af religiøse budskaber.
- Det her betyder, at Hizb ut-Tahrir har mulighed for at udbrede deres meget negative tanker om minoriteter og meget diskriminerende holdninger til en række unge mennesker, siger hun.
Kirstine Sinclair mener, at når Hizb ut-Tahrir overtager en bestyrelse på den måde, er det fordi, de ser en ny platform til at udbrede deres budskaber. Hun påpeger, at Hizb ut-Tahrir naturligvis skal have lov til at være i bestyrelsen, hvis de blot tjener klubbens sportslige formål.
Men hvis bestyrelsen til gengæld udbreder politiske synspunkter, er sagen en anden.
- I det øjeblik de fjerner fokus fra bolden, så går jeg ud fra, at der er en forening omkring bestyrelsen, der griber ind, siger Kirstine Sinclair.
Situationen minder om Egedalsvænge
Kirstine Sinclair mener, at situationen i Brøndby Strand Idrætsklub minder om den, der var i boligforeningen Egedalsvænge i Kokkedal forrige år, hvor en overvejende muslimsk bestyrelse blandt andet sløjfede juletræet.
Den lokale bestyrelse blev efter lang tids uenighed og mediebevågenhed afsat af organisationsbestyrelsen. Og erfaringerne fra Egedalsvænge kan sagtens bruges i Brøndby Strand Idrætsklub, mener Kirsten Sinclair:
- Det var en smuk håndtering af en situationen, hvor man hele tiden holdt øje på sagen, og ikke gik ind i en vanskelig diskussion om religion og værdier, siger hun.
Formand afviser kritikken
Den nye formand for fodboldklubben, Zahid Mansoor, afviser kritikken. Han garanterer, at fodbold og religion ikke blandes sammen.
- Den eneste holdning, vi har haft, er, at vores anbefaling, at alkohol ikke kan forenes med fodbold. Med hensyn til svinekød: Hvad forpagterne vil sælge, er ikke noget, som vi vil blande os i, siger Zahid Mansoor til Ekstra Bladet.