Region Hovedstaden baner vejen for whistleblowere

Den første region i landet giver nu dens medarbejdere mulighed for at anmelde kritisable forhold anonymt. Fagforening frygter stikkerkultur.

166 virksomheder og tre kommuner har allerede en whistleblowerordning. Nu får den første region også en.

Både kommuner og private danske virksomheder har igennem flere år oprettet whistleblowerordninger, og nu spreder de sig også til regionerne, skriver Politiken.

Region Hovedstaden har som den første region i landet besluttet at give kritiske medarbejdere et sted, hvor de anonymt kan fortælle om lyssky sager på arbejdspladsen. 

- Det er en sikkerhedsventil, som alle store organisationer bør have, siger det radikale regionsrådsmedlem Charlotte Fischer, som i november gik til valg på at indføre en  whistleblowerordning.

Sag om overmedicinering manglede whistleblowere

De Radikales Charlotte Fischer mener, at der er eksempler på flere lidet flatterende sager i Region Hovedstaden, hvor en whistleblowerordning ville have hjulpet.

- Vi har haft sager om for eksempel overmedicinering i psykiatrien, hvor man får indtryk af en kultur, hvor folk ikke tør sige fra. Folk ser ting, der ikke er okay fagligt, men det er svært at sige fra, og det er især rigtig svært for de overordnede chefer, siger regionsrådsmedlem Charlotte Fischer (R) til Politiken.

Regeringen nedsatte i efteråret et udvalg, der undersøger behovet for flere whitsleblowerordninger i den offentlige sektor.

Fagforeningen HK Kommunal frygter stikkerkultur

Blandt regionerne er whistleblowerordningerne noget helt nyt og uprøvet, men det er de ikke i kommunerne. I København og på Frederiksberg har man allerede forsøgt sig med at tage imod anonyme tip fra medarbejderne, og i Gladsaxe Kommune vedtog man i december at gøre det samme.

Whistleblowerordningerne har mødt kritik fra fagforeninger som HK Kommunal, der frygter en stikkerkultur, hvor ordningerne misbruges til hævn og sladder. Det problem oplever man dog ikke i Københavns Kommune, hvor man taget imod whistleblowere i et år.

- Vi har ikke fået henvendelser, hvor det lader til at være det pure opspind. Jeg kan ikke vide, om en henvendelse er motiveret af personlige årsager, men whistleblowerordningen må ignorere motivet og se på fakta, siger Københavns Kommunes borgerrådgiver Johan Busse til Politiken.

/ritzau/