Whistleblowerordninger, hvor ansatte kan anmelde ulovlige forhold på arbejdspladsen, vinder frem i landets kommuner.
I 2012 var Odense Kommune en af de kommuner, som lovede sine ansatte en sådan ordning, men de planer er nu skrinlagt.
Odenses borgmester, Anker, Boye, som tidligere var fortaler for en ordning, har ikke ønsket at præcisere, hvorfor kommunen har ændret planer.
Andre løsninger
Gennem sin presseenhed oplyser borgmesteren til DR Fyn, at kommunen har fundet andre løsninger.
Man har internt i forvaltningen fundet andre måder at tage hånd om problemet på, lyder det.
Hvad den formulering dækker over, er ikke klart, og byrådsmedlem fra Enhedslisten i Odense Brian Skov Nielsen udtrykker bekymring for de ansattes rettigheder uden en ordning.
- Vi frygter for de ansattes ytringsfrihed, og vi ville gerne give dem en mulighed for at råbe vagt i gevær, hvis der er noget galt. Men andre partier har ikke ment, at det var væsentligt at prioritere, siger Brian Skov Nielsen til DR Fyn.
Succes og sikkerhed for ansatte
I blandt andet Frederiksberg og Københavns Kommune har whistleblowerordninger eksisteret i flere år med stor succes. I december 2014 havde den københavnske ordning fået 84 anonyme tip. I to tredjedele af indberetningerne har der været tale om direkte ulovligheder eller alvorlige forsømmelser.
Kommuner som Randers og Roskilde er fulgt med på whistleblowerbølgen, og hos hovedorganisationen for offentligt og private ansatte FTF mener man, at en ordning er nødvendig.
- Vi ved, at der indimellem sker uhensigtsmæssige ting. Det er vigtigt, at offentligt ansatte, som opdager det, har mulighed for at rejse en kritik anonymt, så sagerne kan blive undersøgt, siger formanden for FTF, Bente Sorgenfrey.
Hun mener, at kritiske ansatte kan risikere at miste deres arbejde, hvis der ikke er en whistleblowerordning på arbejdspladsen.
En mistillidskultur
I løbet af marts kommer Justitsministeriet med en ny rapport om offentligt ansattes ytringsfrihed. Rapporten vil også svare på, om en whistleblowerordning er en god idé.
Ifølge formand for HK Kommunal Midt Pia Tørving er en sladreordning i midlertidig ikke løsningen. Det er et udtryk for en mistillidskultur, mener hun.
- Jeg synes aldrig, at det er godt, at man skal gøre noget anonymt. Hvis man har en ordentlig kultur på sin arbejdsplads, så er det bedre at gå til den, der kan gøre noget ved det i stedet for at gøre noget i det skjulte, siger Pia Tørving.
I Aarhus og Aalborg Kommune har man valgt at afvente rapportens konklusioner, før man tager endeligt stilling til en ordning.