Hele 11 gange samlede skibe fra danske rederier sidste år flygtninge op fra Middelhavets bølger. På den måde blev 3051 flygtninge reddet i land.
I alt blev cirka 200.000 bådflygtninge reddet op af Middelhavet i 2014. Maher Eid er en af dem. Nu bor han på Asylcenter Holmegaard på Langeland.
- Mit liv sluttede, da min bror døde i havet. Jeg har ikke længere en fremtid, siger han.
Selv om han er i sikkerhed, har konsekvenserne af flugten fra Libyen ramt ham hårdt. Undervejs druknede hans bror sammen med 450 andre flygtninge, heriblandt flere børn.
- Jeg forsøgte at hjælpe et barn, da vi lå i vandet, men jeg nåede det ikke, fortæller Maher Eid.
Tynget af dårlig samvittighed
Antallet af bådflygtninge i Middelhavsområdet er stigende, og nogle af flygtningene finder som Maher Eid vej til Danmark. På Asylcenter Holmegaard er omkring halvdelen af de 450 beboere således bådflygtninge.
- Det er nogle meget traumatiske oplevelser, de har haft. Maher Eids fortælling er desværre ikke usædvanlig, siger Karen Rønnov, der arbejder som netværker på asylcentret.
Hun fortæller, at mange af bådflygtningene har svært ved at fortælle om deres flugt. Samtidig tynges de af dårlig samvittighed over, at de ikke kunne redde dem, der druknede under flugten. Og at de har efterladt deres familie i et krigshærget land.
Modet svigter
Det er præcis de problemer, som Maher Eid også slås med nu. Han er traumatiseret af oplevelserne på havet, og hans hukommelse svigter ham.
Og når han fra asylcentret på Langeland får kontakt til sin efterladte familie, har han heller ikke modet til at fortælle dem, at broderen druknede i Middelhavet i forsøget på at nå til Europa.
Maher Eid flygtede sammen med 700 andre i et mindre skib, der hurtigt kom i havsnød. Da et andet skib kom dem til undsætning druknede 450 flygtninge i forsøget på at redde sig op i det større skib. Blandt de druknede var børn, kvinder og ældre. Og Maher Eids bror.